economie

Zo hopen Duitse bedrijven migranten toch aan het werk te krijgen

27 augustus 2016

Angela Merkel moet arbeidswetten versoepelen om het aannemen van migranten makkelijker te maken, vinden Duitse bedrijven. Een woordvoerder van het Duitse werkgeversverbond BDA pleit bijvoorbeeld voor het verruimen van tijdelijke aanstellingsregels.

2016-07-27 09:17:47 Ammar Alkhouli (L), 19-year-old refugee from Syria, and German trainee Dennis Strohmaier work on a Porsche 911 Carrera S at the training center of Porsche AG in Stuttgart, southwestern Germany, on July 27, 2016. Alkhouli takes part at an Porsche integration programm. / AFP PHOTO / THOMAS KIENZLEMerkel wil dat Duitse bedrijven werkloosheid migranten oplossen

‘Door het verruimen van aanstellingswetgeving  in het uitzendwezen zouden werknemers zonder ervaring veel betere kansen hebben,’ aldus Steffen Kampeter, de woordvoerder van de BDA, in de Duitse krant Rheinische Post. Ook moeten de vaak laagopgeleide migranten de mogelijkheid krijgen zich gemakkelijk voor te bereiden op een baan.

Duitsland kampt met grote problemen omdat de migranten die in 2015 naar het land kwamen, nu maar niet aan het werk kunnen. Deze migranten blijken een stuk lager opgeleid te zijn dan in eerste instantie werd beweerd. Toch krijgen de bedrijven de schuld van zowel de minister van Economische Zaken en bondskanselier Angela Merkel. Zij vinden dat grote bedrijven moeten zorgen dat migranten in Duitsland aan een baan komen.

Grootste deel migranten zeer laagopgeleid

Nu laten de werkgevers zelf van zich horen. Duitsland heeft namelijk een groot tekort aan arbeidskrachten, maar migranten komen niet aan een baan. Ruim een kwart van de migranten die in 2015 naar Duitsland kwamen, heeft alleen een basisschooldiploma. Van de resterende migranten heeft maar een zeer klein deel een beroeps- of academische opleiding gevolgd en afgerond. Ook de taalbarrière en de inburgering vertragen het proces: over vijf jaar heeft naar verwachting pas de helft van de migranten een baan.

Volgens het verbond moet juist de Duitse politiek meer doen om migranten aan het werk te krijgen: met een gerichtere opleiding en versoepeling van de regels, hopen de bedrijven migranten tegen lagere kosten te kunnen aannemen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.