economie

Rechter bepaalt: grondpersoneel KLM mag niet staken

03 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

De voor woensdagavond geplande staking door het grondpersoneel van KLM op Schiphol mag niet doorgaan. Dat bepaalt de rechtbank Haarlem woensdagmiddag.

De rechter is niet overtuigd dat de maatschappelijke noodzaak zo groot is dat FNV woensdagavond al moet staken, meldt BNR.

FNV blijft star in onderhandeling

Het grondpersoneel zou onder meer niet de bagage afhandelen, en ook geen vliegtuigen naar de startbaan duwen. De actie werd dinsdagavond aangekondigd, en KLM spande een kort geding aan.

Eerder op woensdag stelde KLM opnieuw voor om met FN om de tafel te gaan zitten over een verbeterde cao, maar de vakbond is star en wees dat opnieuw af. Eerder gebeurde al iets soortgelijks. De directie van KLM moet met ‘betere voorstellen’ komen, was toen de eis van FNV.

De actie van woensdag zou ongeveer 70 vluchten treffen, schatte KLM eerder. Daardoor zouden meer dan 1.000 passagiers met bussen naar Eindhoven vervoerd moeten worden, omdat hotels in Amsterdam vol zitten vanwege de Gay Pride.

Medewerkers eisen loonsverhoging

Met steun van haar personeel, heeft KLM forse bezuinigingen doorgevoerd om het bedrijf beter bestand te laten zijn tegen groeiende concurrentie.

Nu het weer de goede kant op gaat met KLM, keert het grondpersoneel zich tegen verdere bezuinigingen. Gesteund door vakbond FNV, eisen de werknemers 1 procent loonsverhoging, met een minimum van 75 euro bruto per maand, meer vaste contracten voor uitzendkrachten en geen verslechtering van vakantie- en seniorendagen. Daarnaast wil FNV ook dat KLM alle medewerkers die lang uit uitzendbasis werken in vaste dienst neemt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.