economie

Italië wil na aardbeving opnieuw meer budgetruimte van EU

28 augustus 2016

Na de verwoestende aardbeving in het midden van Italië, wil de Italiaanse regering meer flexibiliteit rond het naleven van de Europese begrotingsregels. Dat is nodig om het land weer op te bouwen, betogen de Italianen.

De aardbeving die woensdag Midden-Italië trof, heeft al aan 290 mensen het leven gekost. In dorpen als Amatrice worden nog altijd lichamen gevonden en geborgen. Nog eens vier honderd gewonden liggen in het ziekenhuis. Volgens het Italiaanse Openbaar Ministerie is de enorme schade – meer dan honderd gebouwen stortten in – niet zomaar te verklaren door te wijzen naar ‘het noodlot’. De aanklager onderzoekt of bijvoorbeeld bouwvoorschriften niet zijn nageleefd.

Aardbevingsbestendig maken gaat in de papieren lopen
De regering van Matteo Renzi schat in dat het opnieuw opbouwen van het getroffen gebied jaren zal duren en vele miljarden gaat kosten. Voor het aardbevingsbestendig maken van alle gebouwen moet zeker 36 miljard euro worden vrijgemaakt, becijferde de nationale ingenieursraad.

Ruimte om dat soort uitgaven te doen, heeft de Italiaanse regering niet zomaar, onder meer door strenge Europese begrotingsregels. Hoewel Italië qua begrotingstekort ruim onder de gestelde 3 procent van het Bruto Nationaal Product zit, kampt het land wel met een enorme staatsschuld ter waarde van 130 procent van het BNP. ‘Brussel’ eist dat Italië die schuld omlaag brengt.

Waarom geen ‘Quitaly’?Michiel DijkstraItaliaanse banken zitten in de problemen, en de regering kijkt naar de EU voor hulp. De beste oplossing, voor zowel Italië als de EU, zou wel eens een Italiaans vertrek uit de eurozone kunnen zijn, schrijft Michiel Dijkstra>

Meer ruimte voor invulling van eigen begroting
De Italianen grijpen de aardbeving aan om te vragen om meer flexibiliteit bij het naleven van de begrotingsregels. Er bestaan al verscheidene uitzonderingen, zoals bij uitgaven voor noodhulp en reconstructie na een natuurramp. De Italiaanse minister van Economische Zaken Enrico Zanetti zegt zondag tegen dagblad La Stampa dat er ook een uitzondering moet komen voor uitgaven gerelateerd aan het voorkomen van schade door natuurrampen. ‘Het gaat er niet om, zomaar geld uit te geven,’ bezweert Zanetti.

De Italianen zinspelen al langer op flexibelere begrotingsregels. Naast problemen met de staatsschuld, kampt Italië ook met een in zwaar weer verkerende bankensector. Het is volgens Europese regels niet toegestaan om de banken met miljarden aan overheidsgeld te redden, iets wat Renzi het liefst wel zou doen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.