economie

Grondpersoneel KLM mag voorlopig niet staken

11 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

Het grondpersoneel van KLM mag tot 4 september niet staken. Dat zegt de kortgedingrechter in Haarlem op donderdag.

ANP-35097574-1200x800Air France-KLM is commercieel een gedrocht en de interne verhoudingen zijn totaal verziekt. Hoogste tijd dat KLM wordt losgemaakt van de schutterende Franse collega’s.

De vakbond FNV mag tot die datum in ieder geval geen staking op touw zetten. Op 3 augustus verbood de rechter een staking van de vakbond. Na een kort geding gaf hij aan een staking in ieder geval uit te stellen tot 4 september.

Onenigheid over cao-eisen

Vakbond FNV vindt dat het snijden in personeelskosten moet stoppen en heeft al langere tijd gedreigd actie te voeren. KLM wil ‘gezien de situatie’ van het bedrijf voorlopig niet ingaan op de cao-eisen van het personeel. 

In tegenstelling tot de Franse tak van Air France-KLM, heeft de Nederlandse luchtvaartmaatschappij in barre tijden groei doorgemaakt. Met steun van haar personeel, heeft KLM forse bezuinigingen doorgevoerd om het bedrijf beter bestand te laten zijn tegen groeiende concurrentie.

Nu het weer de goede kant op gaat met KLM, keert het grondpersoneel zich tegen verdere bezuinigingen. Gesteund door vakbond FNV, eisen de werknemers 1 procent loonsverhoging, met een minimum van 75 euro bruto per maand, meer vaste contracten voor uitzendkrachten en geen verslechtering van vakantie- en seniorendagen.

Ook stakingen bij EasyJet

De acties van de FNV werden vorige week afgeblazen op het laatste moment. Het grondpersoneel wilde anderhalf uur lang het werk neerleggen, waardoor tientallen vluchten zouden worden vertraagd. KLM wilde een stokje steken voor de stakingen, en stapte toen naar de rechter.

Voorlopig mogen de medewerkers dus niet staken. Wel gaat de vakbond ‘met spoed’ in hoger beroep tegen de beslissing. Volgens een woordvoerder is het oordeel van de rechter ‘onbegrijpelijk’.

Op donderdag kondigden ook de piloten van EasyJet aan het werk neer te leggen. Daardoor werden zeven vluchten geannuleerd. EasyJet zegt teleurgesteld te zijn in de ‘onnodige acties van de VNV’. De twee partijen liggen al langere tijd met elkaar overhoop. Volgens het bedrijf wil de vakbond niet direct met het bestuur communiceren.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.