economie

Werkloosheid daalt, maar ‘meer onzekere banen’

21 juli 2016Leestijd: 2 minuten

Het gaat weer beter met de Nederlandse arbeidsmarkt. Het aantal nieuwe uitkeringen is gedaald, en het ook werkloosheidspercentage kelderde in juni.

In juni daalde het aantal lopende WW-uitkeringen voor de derde maand op rij. In totaal werden 9.000 minder uitkeringen verstrekt dan in mei 2016. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte op donderdag bekend dat het werkloosheidspercentage nog verder is afgenomen, op basis van gegevens van Uitkeringsinstelling UWV. Dat percentage lag afgelopen maand op 5,9 procent, het laagste punt sinds de zomer van 2012.

De arbeidsmarkt boekt vooral vooruitgang in de bouw en de zorg. Uit deze sectoren zijn weer minder uitkeringsaanvragen binnengekomen. De uitkeringen zijn in de sector zorg en welzijn met maar liefst 27 procent afgenomen.

Wel problemen voor grootwinkelbedrijf
Alleen in de sector van het grootwinkelbedrijf zijn de aantal uitkeringen ten opzichte van een jaar geleden flink gestegen. In deze sector gaat al een jaar lang groot aantal banen verloren door de reeks faillissementen van grote winkelketens.

Zo werden veel oud-V&D-medewerkers rond de jaarwisseling werkloos omdat het warenhuis failliet ging. Onlangs ging ook kledingketen Houtbrox failliet.

Tijdelijke banen
UWV verstrekte in het eerste kwartaal van 2016 15.000 minder uitkeringen dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral onder de 25-plussers vonden steeds meer werkzoekenden een baan in het afgelopen jaar. Vakbond FNV staat ondanks de positieve cijfers niet te juichen. Veel contracten zouden van tijdelijke aard zijn en de cijfers daardoor vertekenen. Ook blijft de langdurige werkloosheid hoog.

Het werkloosheidspercentage onder die groep was 4.9 procent in juni, vergeleken met 6,1 procent vorig jaar. Onder jongeren tussen 15 en 25 jaar blijft het werkloosheidspercentage met 11,4 procent het grootst.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.