economie

Airbnb en gemeente Amsterdam ruziën door

15 juli 2016Leestijd: 2 minuten

Even leek het goed te gaan tussen de twee partijen maar de gemeente Amsterdam ligt toch weer overhoop met verhuurdersplatform Airbnb. Het bedrijf weigert gebruikersgegevens te delen met de gemeente.

2015-11-21 15:07:40 AMSTERDAM - Overzicht vanuit de toren van de vernieuwde Beurs van Berlage tijdens een open dag. Twee nieuwe permanente expositieruimtes en een nieuw cafe zijn na de verbouwing geopend, en de hoofdentree en diverse zalen zijn gerenoveerd. ANP KOEN VAN WEELEberhard van der Laan wil dat huurders van een sociale huurwoning die moeten kunnen doorverhuren aan toeristen via Airbnb. De Burgemeester is van het padje, schrijft Syp Wynia.

Amsterdam stelde een aantal voorwaarden waar Airbnb aan moest voldoen om kamers te adverteren in de hoofdstad. Een kamer of woning mag maximaal zestig dagen per jaar worden verhuurd en aan maximaal vier personen tegelijk. Ook moet Airbnb gewoon toeristenbelasting afdragen aan de gemeente.

Airbnb wil alleen anonieme data delen

Het deeleconomiebedrijf ging uiteindelijk akkoord met een groot aantal eisen van Amsterdam. Toch weigert het nu persoonsgegevens af te dragen. Anonieme data willen ze wel doorsturen naar Amsterdam. Een woordvoerder van Airbnb zegt tegen elsevier.nl dat het bedrijf die gegevens zelfs niet met de gemeente mag delen. ‘Wij weten dat politici de beste keuzes maken als het gaat om het delen van huizen als zij toegang hebben tot duidelijke informatie. Wij willen die anonieme informatie met Amsterdam delen, zodat zij geïnformeerde besluiten kunnen nemen, zonder dat wij de privacy van gastheren en gasten delen.’

De gemeente is het duidelijk niet eens met die beslissing. Het gaat namelijk over de verhuurders en gasten van Airbnb die de regels overtreden. Airbnb kan hen identificeren, maar weigert de nodige informatie daarvoor over te dragen aan Amsterdam. ‘Dat Airbnb ons verder helpt met onze strijd tegen illegale hotels is een erg belangrijke prioriteit voor het Amsterdamse college,’ zegt een woordvoerder van Amsterdam tegen NOS. ‘Dit gesprek voeren we met elkaar en niet via de media.’ Volgens beide partijen werken ze samen juist aan betere afspraken. ‘Airbnb en Amsterdam staan echt niet recht tegenover elkaar, zoals dat soms wordt beweerd,’ aldus de woordvoerder.

Nederland wil meer transparantie

2015-03-25 18:57:34 An UBER application is shown as cars drive by in Washington, DC on March 25, 2015. Uber said it was ramping up safety in response to rape allegations against a driver in India and growing concerns about background checks for operators of the popular ride-sharing service. In other cities where Uber operates, critics had complained that a lack of licensing and background checks of drivers could imperil those who use the service. AFP PHOTO/ ANDREW CABALLERO-REYNOLDSEU wordt minder streng voor Airbnb en Uber. De nieuwe regels

In Amsterdam zal Airbnb waarschijnlijk binnenkort toch transparanter worden. De Tweede Kamer nam begin juli namelijk een motie aan van de SP, waarin de partij pleit voor verplichte registratie bij de gemeente van woningen die worden verhuurd via Airbnb. De gemeente was zeer blij met de motie, maar de EU kan misschien nog roet in het eten gooien. De Unie werkt namelijk aan een richtlijn voor deeleconomiebedrijven zodat de regels in alle lidstaten hetzelfde blijven.

Volgens Airbnb moet Amsterdam maar blij zijn met het platform. Naar eigen zeggen hielp het de Amsterdamse economie vorig jaar met bijna 400 miljoen, verdeeld over 10.000 woningen die vooral in de zomer worden verhuurd. Volgens ING verdienen huiseigenaren zo’n 350 euro netto per maand als zij verhuren aan Airbnb. De mogelijkheid om kamers te verhuren drijft zelfs de huizenprijs in Amsterdam verder op.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.