Ondanks migratie laagste werkloosheid in Eurozone sinds 2009

31 mei 2016Leestijd: 2 minuten
Er komen veel horeca- en kantoorbanen bij in 2016 Foto: ANP

Werkloosheid in de Eurozone lag in april op het laagste punt sinds april 2009. Ondanks de migratiecrisis in Europa is er sprake van een sterk economisch herstel, waardoor er minder werkzoekenden zijn.

2016-05-26 17:08:29 DEN HAAG - Minister Jeroen Dijsselbloem van Financien tijdens het Verantwoordingsdebat over het jaar 2015 in de Tweede Kamer. ANP BART MAATLees ook: Kabinet kan toch begrotingstekort terugdringen

In Duitsland en Tsjechië was de werkloosheid het laagste, terwijl meer dan één op de vijf Grieken en Spanjaarden op de arbeidsmarkt werkloos is, meldt Eurostat. Griekenland kampt al jaren met ernstige financiële problemen en vooral veel jonge arbeidskrachten zitten zonder baan.

Zonder baan

Het percentage niet-Europese werklozen in de EU ligt wel veel hoger. Volgens Eurostat was in 2014 ongeveer 20 procent van migranten in Europa werkloos, terwijl minder dan tien procent van de Europeanen zonder werk zat.

In Duitsland, waar in 2015 meer dan een miljoen migranten aankwamen, gaat het juist goed met de arbeidsmarkt. Volgens het Duitse federale arbeidsbureau kwam de werkloosheid in Duitsland uit op het laagste niveau ooit in april.

2011-07-06 00:00:00 epa02812146 Supporters of Sweden cast shadows on a swedish flag prior to the Group C match Sweden against USA of FIFA Women's World Cup soccer tournament at the Arena Im Allerpark, Wolfsburg, Germany, 06 July 2011. EPA/Julian StratenschulteZweedse regering: duizenden overheidsbanen voor migranten

Meer dan een derde van asielzoekers heeft na vijftien jaar in Nederland nog steeds geen baan van meer dan dertig uur. Meer dan de helft van arbeidsmigranten die naar Nederland komen, zit zo’n vijftien jaar na aankomst ook zonder voltijdbaan. Ondanks de stroom migranten die sinds begin vorig jaar naar Nederland is gekomen, staat de arbeidsmarkt er goed voor. Dit jaar komen er naar verwachting van UWV 200 duizend beschikbare banen bij, waarvan driekwart in loondienst en een kwart voor zelfstandigen.

Crisis

Het aantal banen nam sinds het begin van de financiële crisis in 2008 nog nooit zo snel toe. Er komen in Nederland vooral veel kantoor- en horecabanen bij. Na de economische ‘crash’ gingen vooral banen verloren in de bouw en de bankensector.

Ook in Duitsland, waar in 2015 meer dan een miljoen migranten aankwamen, gaat het relatief goed met de arbeidsmarkt. Volgens het Duitse federale arbeidsbureau kwam de werkloosheid in Duitsland uit op het laagste niveau ooit in april.