economie

Kan het IMF schuldverlichting voor de Grieken regelen?

17 mei 2016Leestijd: 2 minuten

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil ervoor zorgen dat Griekenland de komende 25 jaar geen rente en aflossingen betaalt op de uitstaande leningen.  Ook daarna moet het land rustig de tijd krijgen om leningen af te betalen.

Dat meldt The Wall Street Journal. Het IMF moet de Europese Unie (EU) nog overhalen om het voorstel te accepteren. Dat zal niet makkelijk worden, omdat de meeste lidstaten helemaal geen schuldenverlichting willen voor de Grieken.

Compromis

1785612-1Dit moet u weten over de Griekse schuldenmarathon

Yannis Koutsomitis, politiek analist en Griekenland-expert, zegt tegen elsevier.nl dat het IMF en de EU waarschijnlijk tot een compromis zullen komen. ‘Het IMF vraagt veel van de EU, maar lidstaten zullen zich ook deels bij het fonds aansluiten.’

De EU zal naar verwachting vooral protesteren tegen het voorstel van de IMF om de Grieken na 2040 nog zo’n veertig jaar een vaste rente van 1.5 procent te laten betalen op eurozone-leningen. ‘Dat is het echte probleem,’ aldus Koutsomitis. ‘Niemand weet wat er zal gebeuren met de rente in de komende jaren. Dat wil de EU echt niet vastzetten voor meer dan een decennium.’

Daarnaast wil de EU dat het IMF meebetaalt aan het reddingspakket dat vorige zomer werd verstrekt aan Griekenland. Het fonds heeft echter gezegd dat alleen wil meebetalen als de EU akkoord gaat met de schuldverlichting. Griekenland heeft een totale schuld van zo’n 200 miljard euro aan het IMF en de Europese Unie. Daar komt nog eens het reddingspakket ter waarde van 60 miljard bij.

Kapitaalmarkt

2016-04-11 11:31:11 epa05253952 Greek Prime Mnister Alexis Tsipras (R) shakes hands with Portuguese Prime Minister Antonio Costa (L) outside the Maximos Mansion during his official visit to Athens, Greece, 11 April 2016. The prime ministers are expected to sign a joint declaration on the future of Europe and the strengthening of cooperation between the two countries.  EPA/ALEXANDROS VLACHOSGriekenland en Portugal samen in verzet: bezuinigingen gevaar voor EU

‘Als deze maatregelen niet worden geaccepteerd, zit Griekenland echt in de problemen,’ zegt Koutsomitis. ‘Griekenland heeft nu laten zien dat het wil hervormen en dat het echt wil voldoen aan de voorwaarden van de EU. Zo gek is het voorstel van het IMF dus niet.’

Volgens de politieke analist zal er tijdens het aankomende eurozone-overleg op 24 mei een doorbraak moeten komen. Griekenland heeft het geld uit het reddingspakket hard nodig en wil ook graag schuldverlichting zien. Premier Alexis Tsipras hoopt namelijk in 2017 al terug te keren op de kapitaalmarkt.

‘Dat is heel goed mogelijk, maar het zal afhangen van de politieke ontwikkelingen,’ aldus Koutsomitis. Als het euroscepticisme in Europa verder toeneemt, zal de schuldverlichting voorlopig uitblijven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.