Aantal bijstandtrekkers neemt toe door migranten

31 mei 2016Leestijd: 2 minuten
Vorig jaar groeide het aantal migranten met een bijstandsuitkering met ruim 15.000 mensen - Foto: ANP

Het aantal bijstandontvangers in Nederland is in het eerste kwartaal van dit jaar gegroeid. Er kwamen bijna elfduizend bijstandsgerechtigden bij.

In de eerste drie maanden van dit jaar ontvingen zo’n 459.000 mensen een bijstandsuitkering, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Syriërs

De toename is groot: het zijn er achttienduizend meer dan in 2015 rond dezelfde tijd. Het CBS schrijft de toename toe aan de instroom van migranten. Zodra een vluchteling een verblijfsvergunning krijgt, mag hij of zij namelijk een beroep doen op de bijstand.

De groep migranten met een bijstandsuitkering groeide vorig jaar per saldo met ruim 15.000 personen. Dit is het daadwerkelijke aantal dat er bij is gekomen, rekening houdende met personen die ook weer zijn vertrokken. Van deze groep komen er 10.000 uit Syrië. Ter vergelijking: in 2014 nam het aantal Syriërs in de bijstand per saldo met iets minder dan 4.000 mensen toe.

Van de Syriërs die van 2013 tot en met 2015 een verblijfsvergunning hebben gekregen, ontvangt drie vierde bijstand.

Syriërs komen daarnaast in Nederland maar moeilijk aan de bak. Werkgevers hechten nauwelijks waarde aan diploma’s van opgeleide Syriërs. De diploma’s worden vaak lager ingeschaald dan Europese diploma’s en in sommige gevallen helemaal niet erkend, wat betekent dat deze mensen vaak extra bijscholing nodig hebben.

Jongeren

De migranten vormen echter wel een kleine minderheid van het totaal aantal bijstandontvangers, aldus het CBS. Het aantal jongeren tot 27 jaar in de bijstand is bijvoorbeeld ook toegenomen. In maart van dit jaar waren dat er 4.000 meer dan in 2015.

Lees ook Italie kampt nog steeds met problemen door migranten2016-05-25 11:05:22 TOPSHOT - This handout picture released on May 25, 2016 by the Italian Navy (Marina Militare) shows the shipwreck of an overcrowded boat of migrants off the Libyan coast today. At least seven migrants have drowned after the heavily overcrowded boat they were sailing on overturned, the Italian navy said. The navy said 500 people had been pulled to safety and seven bodies recovered, but rescue operations were continuing and the death toll could rise. The navy's Bettica patrol boat spotted "a boat in precarious conditions off the coast of Libya with numerous migrants aboard," it said in a statement. / AFP PHOTO / MARINA MILITARE / STR / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / MARINA MILITARE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Naast de migratiestroom, is volgens het CBS ook de veranderde wetgeving een oorzaak van de stijging in het aantal bijstandontvangers. Sinds de invoering van de Participatiewet en de nieuwe Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten komen alleen nog mensen die als volledig arbeidsongeschikt zijn bestempeld in aanmerking voor een Wajong-uitkering. Deels arbeidsongeschikten kunnen een bijstandsuitkering aanvragen.

Daarnaast heeft ook het verhogen van de AOW-leeftijd invloed op de bijstandscijfers. Begin 2016 werd die verhoogd naar 65,5 jaar. Zo’n 2000 bijstandsontvangers stapt daardoor later over naar een AOW-uitkering.