economie

Houdt Tsipras het vol? Geruchten over Griekse verkiezingen

27 april 2016Leestijd: 2 minuten

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft een spoedtop aangevraagd met crediteuren over de noodsteun aan de Grieken. Een vergadering die donderdag gepland stond met ministers van Financiën uit de eurozone is afgeblazen.

Dat meldt de EU-website EU Observer woensdag. De gesprekken over de EU-steun aan het noodlijdende Griekenland zouden opnieuw stroef verlopen. Sinds de gesprekken vorige week vrijdag opnieuw zijn opgestart, gaan er hardnekkige geruchten dat er nieuwe verkiezingen aan zitten te komen in Griekenland.

Gesprekken

Tsipras zou met de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk hebben gebeld om een spoedmeeting aan te vragen. Volgens een bron binnen de Griekse regering zou Tsipras daarmee de noodsteun die in juli verstrekt moet worden willen veiligstellen.

Afgelopen dinsdag begonnen opnieuw gesprekken tussen de Grieken en de crediteuren (EU, ECB en IMF) over de noodsteun. De gesprekken zouden na een half uur tot een halt zijn geroepen. Volgens de Griekse minister van Financiën Euclid Tsakalotos moet er eerst intern gediscussieerd worden. De gesprekken zouden zijn gestokt op het onderwerp van welke noodmaatregelen de Grieken mochten nemen als hun financiële situatie nog slechter uitpakt dan verwacht.

Volgens Elsevier Syp Wynia: ‘Schuld van Griekenland is voor een groot deel al cadeau gedaan’Syp Wynia

Grondwet

De crediteuren, en met name het IMF, willen dat Griekenland een reeks aan bezuinigingsmaatregelen aanneemt als het land het  vastgestelde streefcijfer voor het primaire overschot, dat is afgesproken voor 2018 niet haalt.  De Griekse regering wil die maatregelen niet bij voorbaat uitvoeren omdat dat ‘tegen de grondwet’ in zou gaan,  en doet het alleen als fiscale data van Eurostat laat zien dat de doelstelling niet wordt behaald.

Ook zouden de eisen van de crediteuren nu verder gaan dan wat afgelopen juli is afgesproken, aldus de Grieken. Tsipras wil de discussie nu op hoger politiek niveau voeren. Vermoedelijk zal er geen top met regeringsleiders worden georganiseerd, omdat de eurozone dit doorgaans aan zijn eigen ministers van Financiën overlaat. Vorig jaar werden er bij uitzondering toppen met regeringsleiders georganiseerd, omdat de situatie met de Griekse crisis toen echt dreigde te escaleren en een Grexit – een Grieks vertrek uit de eurozone – een realiteit leek te worden.

Als de Grieken de eerste doelen behalen met betrekking tot pensioen- en belastinghervorming, zijn de crediteuren bereid om te praten over eventuele schuldenverlichting, iets wat Tsipras heel graag wil. Het IMF, de grootste voorvechter daarvan, is echter ook degene die wil dat bezuinigingsmaatregelen al tijdens de eerste evaluatie worden doorgevoerd.

Tsipras en Tsakalotos kwamen eerder een reeks aan maatregelen overeen waarmee 5.4 miljard euro bezuinigd zou worden door te snijden in pensioenen en belastingen te verhogen. Strengere maatregelen lijken moeilijk door te voeren voor Tsipras: zijn Syriza-partij heeft slechts een meerderheid van drie zetels in het parlement.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.