economie

Europese ministers bezorgd om ophef na Panama Papers

23 april 2016Leestijd: 2 minuten

Ministers van Financiën van de eurozone zijn bezorgd over een plan van de Europese Commissie om de financiële data uit de Panama Papers bekend te maken. De ministers vinden dat er vooral niet te overdreven op gereageerd moet worden.

De ministers waarschuwen zaterdag op een persconferentie in Amsterdam dat er voorzichtig mee moet worden omgegaan.

Reputatieschade

De Europese Commissie presenteerde op 12 april een plan om de belastinguitgaven van multinationals transparanter te maken, onder meer door hun activiteiten in belastingparadijzen publiekelijk bekend te maken. Bedrijven zijn bezorgd om reputatieschade, omdat misinterpretatie van de data op de loer zou liggen. Activiteiten in een belastingparadijs zijn namelijk niet per definitie illegaal.

Volgens Elsevier Jean Dohmen: ‘Belastingontwijking is niet illegaal, wel oneerlijk’Jean Dohmen

Daarnaast zouden niet-EU bedrijven daarmee toegang krijgen tot waardevolle informatie van concurrerende EU-bedrijven, waarmee de internationale concurrentie mogelijk in het geding komt.

Minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem is in principe voor publieke transparantie, maar zegt zich tegelijkertijd bewust te zijn van de zorgen die men heeft over de concurrentiepositie van Europa.

‘Onze voorkeur gaat uit naar een systeem waarbij de data alleen toegankelijk wordt voor belastingautoriteiten, en niet voor het publiek,’ zei de Maltese minister van Financiën Edward Scicluna zaterdag. ‘We moeten vooral niet overdrijven.’ Ook hij is bang voor een gebrek aan concurrerend vermogen voor Europese bedrijven als het plan voor transparantie wordt geïmplementeerd. Ook de Belgische minister van Financiën Johan van Overtveldt is niet overtuigd: ‘we moeten voorzichtig zijn met privacy’.

Openbaar

In het plan van de Europese Commissie staat dat bedrijven met een jaarlijkse omzet van 750 miljoen euro of hoger hun belastingdata openbaar moeten maken in alle EU-landen waar ze opereren. In een lastminute aanpassing het plan, heeft de Commissie er ook aan toegevoegd dat bedrijven die activiteiten hebben in belastingparadijzen, dat ook moeten doen.

In het initiële plan, dat in januari werd gepresenteerd, stond alleen dat bedrijven hun gedetailleerde data toegankelijk moeten maken voor de belastingdiensten in verschillende EU-landen, maar niet aan het gehele publiek.

Sinds de onthulling van de Panama Papers, hebben anti-corruptie-lobbyisten de EU echter gevraagd om meer te doen, en het uit te breiden naar publieke transparantie. Het plan is nog niet formeel behandeld door de eurogroep, die vrijdag en zaterdag in Amsterdam bijeen is.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.