Zijn de dagen van IS geteld nu olie-inkomsten opdrogen?

29 april 2016Leestijd: 2 minuten
IS-strijders worden door bezuinigingen minder betaald Foto: AFP

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) moet alternatieve manieren vinden om het ‘kalifaat’ te financieren. Omdat de terroristen minder geld binnen krijgen door olie, richt het zich onder meer op viskwekerijen en het verkopen van auto’s.

Het doelgericht bombarderen van olieraffinaderijen en vervoersmiddelen van olie door de coalitie geleid door de Verenigde Staten heeft zijn doel bereikt: olie-inkomsten voor IS zijn fors gekelderd. In 2014 was de omzet van de terreurgroep naar schatting nog 500 miljoen dollar (439 miljoen euro), maar tegenwoordig moet IS van heel andere inkomsten leven.

Aanpassen

Zo gebruiken de leiders van de ‘staat’ honderden viskwekerijen in Irak, ten noorden van Bagdad, meldt Reuters. Sommige vissers hebben een deal gesloten met de terroristen en werken nu in ruil voor geld en bescherming, terwijl anderen van hun kwekerijen en vijvers zijn verjaagd.

Lees ook: Islamitische Staat is steeds meer ‘chaotisch en ongeorganiseerd’

Volgens een rapport van de Iraakse overheid heeft IS zijn financiën ‘aangepast aan het huidige milieu’, waarbij het traditionele sectoren zoals de visvangst en de landbouw weer in leven heeft geroepen. Ook proberen de de terroristen door de verkoop van auto’s aan de inwoners van de bezette gebieden inkomsten te winnen.

Hoewel het bombarderen van olie-installaties duidelijk het gewenste effect heeft gehad, heeft IS ook altijd geprofiteerd van de hoge belastingen die het eist van zijn inwoners. Volgens denktank IHS Global Insight winnen extremisten vooral geld door olie, belasting, het in beslag nemen van land en onroerend goed en door het in stand houden van kleine bedrijfjes.

Zo worden eigenaren en werknemers van veel kleine en grotere bedrijven gedwongen de zaak in leven te houden, waarover IS ook belasting vraagt. Fabrieken en andere bedrijven die vroeger van het Syrische of Iraakse regime waren, worden ook weer volop gebruikt door de organisatie.

Alternatief

Naast de projecten die omzet moeten verhogen heeft de terreurgroep ook fors bezuinigd. Daarom krijgen IS-strijders veel minder betaald, waardoor minder buitenlanders naar Irak en Syrië zijn vertrokken.

‘Te koop’: Islamitische Staat biedt gijzelaars aan

Maar de inkomsten van IS komen ook van veel criminele bronnen: het verkopen en smokkelen van drugs en antieken, het eisen van losgeld voor gijzelaars en het overvallen van banken. Toch blijft het de vraag of de terreurorganisatie deze alternatieve inkomstbronnen in stand kan blijven houden.