economie

Waarom stopt Meerstadt als ABN-commissaris?

07 april 2016Leestijd: 2 minuten

Oud NS-directeur Bert Meerstadt stapt per direct uit de Raad van Commissarissen van ABN Amro, meldt de bank. De naam van de voormalige topman van NS kwam op donderdag naar boven in de Panama Papers.

Het FD en Trouw beweren dat Meerstadt staat vermeld als aandeelhouder van een offshore-bedrijfje opgericht door het Panamese juridisch advieskantoor Mossack Fonseca. Meerstadt ontkent de aantijgingen.

Jean DohmenJean Dohmen:
Belastingontwijking is niet illegaal, wel oneerlijk

ABN Amro houdt ook vol dat het vertrek van Meerstadt losstaat van de Panama Papers.  De bank gaf op woensdag al aan dat Meerstadt in de loop van 2016 van plan was te stoppen als commissaris.

De oud-commissaris meldde wel dat hij met zijn terugtrekking ‘wil voorkomen dat de bank nadelige effecten ondervindt’.

Non-actief

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zei tegen het FD dat ABN Amro tegenwoordig zijn commissarissen screent op geschiktheid en er wordt onderzocht of ‘er iets speelt op belastinggebied’. Hij kon niet met zekerheid zeggen of de achtergrond van Meerstadt in 2010 dusdanig is gecheckt.

De vakbond FNV riep ABN Amro donderdagochtend op om Meerstadt op non-actief te zetten tot er meer bekend zou zijn over de beweringen. Als de oud-commissaris een gewone medewerker was, zou ‘hij door twee bewakers naar buiten worden gebracht om nooit meer binnen te komen’, zei FNV-bestuurder Carla Kiburg tegen BNR.

Meerstadt werkte als president-directeur van de Nederlandse Spoorwegen tussen 2009 en 2013. Hij was bij ABN Amro nauw betrokken bij de beursgang van de bank.

Lees ook: ABN Amro, de bank die ooit zo groot was

Raad van Commissarissen

De Raad van Commissarissen van ABN Amro zal er na de Algemene Vergadering van de bank heel anders uitzien dan een jaar geleden. Voorzitter Rik van Slingelandt zal worden opgevolgd door huidig vicevoorzitter Olga Zoutendijk. Hans de Haan gaf ook aan zich niet als commissaris beschikbaar te stellen voor een nieuwe termijn, die na de vergadering op 18 mei ingaat. Marjan Oudeman stopte in september 2015 al met het commissariaat.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.