economie

Ziek thuis? Vaak om hele andere reden

12 maart 2016Leestijd: 1 minuut

Ruim de helft van de werknemers die zich ziek melden bij de baas is in werkelijkheid niet ziek. Vaak zijn andere reden de oorzaak van kantoorspijbelen.

Dat concludeert Arbodienst Zorg van de Zaak na bestudering van dossiers van hun bedrijfsartsen. De vereniging van bedrijfsartsen (NVAB) vermoedt zelfs dat het gaat om 70 tot 80 procent van de gevallen.

Privéproblemen

‘Wij houden het op 60 procent aan de hand van de eigen dossiers’, zegt Thea Hulleman, directielid van Zorg van de Zaak, naar aanleiding van een artikel in Trouw.  Mensen melden zich bijvoorbeeld ziek vanwege privéproblemen, financiële problemen of omdat ze overbelast zijn door het zorgen voor een zieke ouder.

Volgens de Arbodienst weten werkgevers vaak niet wat er bij de mensen speelt. Ze zouden beter moeten letten 0p zogeheten ‘vroegsignalen’.

Onraad

Als een werknemer opeens veel vrije dagen opneemt of bijvoorbeeld erg afgeleid overkomt op het werk dan moet een leidinggevende onraad ruiken. ‘Als leidinggevenden dit al signaleren en dan met iemand in gesprek gaan en hulp bieden, kunnen er heel wat ziekmeldingen worden voorkomen,’ zegt Hulleman

Hulleman gelooft niet dat mensen ‘bewust’ thuisblijven. ‘Mensen kiezen hier niet voor. Niemand wil vrijwillig aan de zijlijn staan, maar er moeten vaak veel ballen hoog worden gehouden.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.