economie

ECB verlaagt belangrijkste rente naar nul

10 maart 2016Leestijd: 2 minuten

De Europese Centrale Bank verlaagt het belangrijkste rentetarief van 0,05 naar 0 procent. De banken hoeven voortaan helemaal geen rente meer te betalen als ze geld lenen bij de ECB. President Mario Draghi doet er alles aan om de kwakkelende economie in de eurozone uit het slop te trekken.

Ook is het opkoopprogramma van de bank uitgebreid. De eurolanden moeten dit ‘aangrijpen om de noodzakelijke hervormingen van de economieën door te voeren,’ zei Draghi tijdens een persconferentie op het ECB-hoofdkwartier in Frankfurt.

Hoge verwachtingen

De bank haalt alles uit de kast om de inflatie in de eurozone omhoog te krijgen. Die was in februari -0,2 procent. Dat percentage ligt ver onder de doelstelling van de ECB, die mikte op een inflatie van iets minder dan 2 procent. De huidige schattingen voor toekomstige inflatie liggen ook een stuk lager dan eind vorig jaar: de ECB gaat uit van een inflatie van 0,1 procent in 2016, 1,3 procent in 2017 en 1,6 procent in 2018.

Vanaf april gaat de bank voor 20 miljard euro meer obligaties opkopen. Daarmee komt het maandelijkse bedrag op 80 miljard euro. Daarnaast gaat de ECB ook bedrijfsleningen opkopen en wordt de depositorente met 10 basispunten verlaagd naar -0,4 procent. Dit is de derde verlaging sinds 2014. Met de verlaging hoopt de ECB dat banken geld gaan uitlenen, in plaats van dat bij de ECB te stallen.

Volgens Elsevier Syp Wynia: ‘Bij de ECB in Frankfurt wordt de volgende luchtbel opgeblazen

Geld toe

Er komt daarnaast een nieuw programma waarbij banken tegen aantrekkelijke voorwaarden geld op kunnen nemen bij de ECB, op voorwaarde dat ze dat gebruiken voor kredietverlening. In dat programma kan de rente zo laag als de depositorente zijn, wat er in de praktijk op neerkomt dat banken geld toe kunnen krijgen als ze lenen van de ECB.

De waarde van de euro daalde donderdagmiddag flink na de aankondiging van Draghi, om daarna weer scherp omhoog te schieten. Ongeveer een half uur na de bekendmaking van het rentebesluit noteerde de euro ongeveer een stand van 1,0858 dollar. Kort voor de bekendmaking was de euro 1,0990 dollar waard. Nu ligt de waarde op 1,1106 dollar. Dat is een verhoging van 1,05 procent.

De winsten op de Europese beurzen liepen op donderdag flink terug, nadat Draghi aan zijn aankondiging toevoegde dat de rente waarschijnlijk niet nog verder zal worden verlaagden.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.