Premium Lock Geen kamerverhuurvrijstelling voor verhuur via Airbnb

05 september 2018Leestijd: 3 minuten
AirBnb in Amsterdam Foto: ANP

De verhuur van een eigen woning via Airbnb, en andere platforms, moet gewoon worden opgegeven voor de inkomstenbelasting. Er kan geen beroep worden gedaan op de vrijstelling voor kamerverhuur. Die vrijstelling is namelijk niet van toepassing bij tijdelijke verhuur.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Staatssecretaris van Financiën Menno Snel (D66) benadrukt dat ook de verhuur van een deel van de eigen woning belast is. Hij is het niet eens met de conclusie van Rechtbank Noord-Holland dat alleen de volledige verhuur kan worden belast. Er loopt inmiddels een hoger beroep tegen deze uitspraak.

De eigenaar moet de huurinkomsten minus de bijbehorende kosten als ‘Inkomsten uit tijdelijke verhuur van uw eigen woning’ opnemen in zijn aangifte inkomstenbelasting. Een tijdelijke verhuur van de eigen woning heeft geen gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek en de verschuldigdheid van het eigenwoningforfait.

Berekening van de op te geven inkomsten bij tijdelijke verhuur

Er kan volgens de wettelijke regeling rekening worden gehouden met de kosten van de verhuur. De kosten die direct verband houden met de verhuur, bijvoorbeeld elektriciteits- en verwarmingskosten, komen in aftrek op de huurinkomsten. Het aan te geven bedrag is 70 procent van dit saldo.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw