Premium Lock Nog geen actie op rapport van privacywaakhond

21 augustus 2018Leestijd: 3 minuten
XTRA - Nieuwe privacywetgeving AVG/GDPR

Ondernemers krijgen van de fiscus al jaren een btw-nummer waarin hun burgerservicenummer (BSN) duidelijk herkenbaar is. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil dit op zeer korte termijn veranderen, maar Financiën acht de voorgestelde datum van 1 januari 2019 niet haalbaar.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

De Autoriteit is zeer kritisch over het gebruik van het BSN als een deel van het btw-nummer.

Er is nergens in de wet vastgelegd dat het BSN deel moet uitmaken van het btw-nummer. De vermelding van het BSN is ook helemaal niet nodig. Een btw-nummer dient alleen om de ondernemer voor de omzetbelasting te registreren, en kan dus elk willekeurig nummer zijn.

Bovendien is het burgerservicenummer een persoonlijk nummer dat bedoeld is voor de veilige communicatie tussen een burger en de overheid. Een zakelijk gebruik is hiermee strijdig omdat het BSN van de ondernemer dan voor iedereen zichtbaar is.

Plannen voor een nieuw btw-nummer werden in 2014 nog afgewezen

De Belastingdienst gebruikt het burgerservicenummer om een belastingplichtige te identificeren voor de belastingen en de sociale verzekeringen. Het nummer is onder meer ingevoerd met het oog op de automatisering van aangiften. Door het BSN is het mogelijk om altijd de juiste fiscale gegevens te verbinden aan een belastingplichtige.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw