Premium Lock Rente op belastingen wordt toch deels aangepast

11 juli 2018Leestijd: 3 minuten
Belastingrente

De Belastingdienst verdient honderden miljoenen euro’s door hoge rentes te rekenen over openstaande belastingaanslagen, de zogenoemde belastingrente. Het ministerie van Financiën wilde eigenlijk geen actie ondernemen, maar de Kamer vroeg om een onderzoek.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Uit het onderzoek blijkt dat de fiscus in bepaalde gevallen ten onrechte belastingrente berekent. In die gevallen is er namelijk helemaal geen sprake van het te laat betalen van de belasting.

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën gaat de regeling op een aantal punten aanpassen, maar veel irritaties worden uit kostenoverwegingen niet weggenomen.

Meer duidelijkheid op Prinsjesdag 2018

De regeling belastingrente heeft voor drie belastingen ongewenste gevolgen, belastingplichtigen zijn voor die belastingen te snel belastingrente verschuldigd. Het gaat om de inkomstenbelasting (IB), de erfbelasting, en de vennootschapsbelasting (Vpb).

De regels voor het in rekening brengen van belastingrente komen niet helemaal overeen met de algemene regels voor die belastingen. Hierdoor kan iemand die tijdig voldoet aan zijn fiscale verplichtingen toch te laat zijn volgens de regels voor het berekenen van de belastingrente.

Snel wil in het Belastingplan 2019 in elk geval iets doen aan de berekening voor de inkomstenbelasting en de erfbelasting.

Een aanpassing voor de vennootschapsbelasting moet nog nader worden onderzocht. Het is wel al bekend dat deze aanpassing in elk geval 12 miljoen euro per jaar gaat kosten.

Het parlement krijgt nog vóór Prinsjesdag meer informatie over de gevolgen van de aanpassingen.

De voorgestelde aanpassingen van de regeling belastingrente

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw