U blijft onder Rutte III tot 55,5 procent belasting betalen

16 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
'ANP'

De invoering van twee lagere belastingtarieven door de nieuwe coalitie maakt geen eind aan een grote ergernis van veel werkenden. Over extra verdiende euro’s blijven zij meer belasting betalen dan over de rest van hun salaris.

De officiële tarieven moeten de komende kabinetsperiode flink dalen. In plaats van vier schijven komen er twee belastingschijven voor werkenden. Voor gepensioneerden gelden aparte tarieven.

In de eerste schijf, waarin het grootste deel van de belastingplichtigen valt, wordt het tarief 36,93 procent. Nu betalen middeninkomens tot 40,8 procent. Het nieuwe toptarief, dat begint bij 68.600 euro, wordt 49,5 procent. Nu is dat 52 procent.

Extra verdiensten

NIEUW! Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de gratis wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw digitale brievenbus.

Werkenden met een inkomen tussen 68.600 en 110.000 euro, hebben straks te maken met een tarief over extra verdiensten (marginaal tarief) van 55,5 procent. Dat blijkt uit een eerste analyse van de cijfers.

Voor deze groep lijkt er ten opzichte van de huidige situatie, ondanks alle geluiden over lagere lasten, niet zo veel te veranderen: bij het huidige toptarief van 52 procent moeten ze over extra inkomsten 55,6 procent betalen.

Heffingskortingen

Ook middeninkomens zijn niet verlost van de hogere marginale tarieven. Nu betalen zijn bij een formeel belastingtarief van 40,8 procent over extra euro’s tot ruim 49 procent belasting.

Zij vallen straks in het tarief van 36,93 procent. Over extra euro’s betalen ze meer: het percentage kan oplopen tot 48,7.

Het hoge marginale tarief is een gevolg van het afbouwen van heffingskortingen. Dat zijn bedragen die belastingplichtigen mogen aftrekken van het bedrag aan belasting dat ze moeten betalen.

Hoe hoger het loon, hoe lager de korting, waardoor de belastingdruk stijgt. De arbeidskorting, het voordeel voor werkenden, daalt straks nog sneller dan nu.

Extra werken

Hoge belastingtarieven maken het voor werkenden minder interessant om meer of extra uren te gaan werken.

Het Centraal Planbureau concludeerde afgelopen week al dat de fiscale maatregelen uit het regeerakkoord ‘per saldo geen effect hebben op de structurele werkgelegenheid’.