Formatie: ‘Mes diep in aftrek eigen huis’

05 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
Bron: ANP

De formerende partijen willen diep het mes zetten in de aftrek van hypotheekrente voor hogere en middeninkomens. Het fiscaal voordeel voor deze groep huiseigenaren moet vanaf 2020 gedurende vier jaar elk jaar met 3 procentpunt verlaagd worden.

Dat melden De Telegraaf en NOS donderdagavond. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie leggen momenteel de laatste hand aan hun regeerakkoord. Als de versnelde afbouw van de aftrekpost doorgaat, kan dat huiseigenaren vele honderden euro’s per jaar aan fiscaal voordeel kosten.

Dit jaar mogen hogere inkomens de betaalde hypotheekrente in de praktijk nog tegen 50 procent van de belasting aftrekken. Het toptarief in de inkomstenbelasting bedraagt 52 procent, en geldt voor inkomens vanaf bijna 68.000 euro bruto per jaar.

Vlaktaks

Het huidige kabinet van VVD en PvdA besloot de aftrek voor de hoogste inkomens al elk jaar met 0,5 procentpunt te verlagen. Volgend jaar wordt de aftrek verlaagd tot 49,5 procent, in 2019 tot 49 procent. Daarna gaat het tempo fors omhoog, zo is het plan. Uiteindelijk blijft dan na vier jaar een aftrek tegen 37 procent over.

De verlaging moet in samenhang gezien worden met eerdere uitgelekte plannen van de toekomstige coalitie. Die wil de tarieven in de inkomstenbelasting vereenvoudigen. Er zijn nu nog vier schijven. Daarvan zouden er twee over moeten blijven, een variant op een vlaktaks.

Verkiezingsprogramma

De meeste belastingplichtigen gaan dan een uniform tarief van circa 37 procent betalen. Hogere inkomens betalen over de top van hun inkomen circa 49 procent. Hypotheekrente is in dat systeem aftrekbaar tegen het lage tarief, zoals het CDA eerder ook al in zijn verkiezingsprogramma voorstelde.

De financiële schade voor huiseigenaren kan per saldo meevallen, omdat zij ook minder belasting gaan betalen. Bovendien lijken de partijen ook van plan het eigenwoningforfait, de verplichte fiscale bijtelling voor huiseigenaren, te willen verlagen. Maar voor hogere inkomens met forse hypotheken is dat niet voldoende om de schade te verhelpen. Zij dreigen er door de ingreep toch op achteruit te gaan. Huiseigenaren met een iets lager inkomen en een kleinere hypotheek kunnen er zelfs op vooruitgaan.

De afgelopen dagen lekten meer plannen van de nieuwe coalitie op fiscaal gebied uit. Zo werd duidelijk dat de partijen de vrijstelling in de vermogensbelasting met een paar duizend euro willen verhogen, waardoor mensen met vermogen een klein beetje minder belasting hoeven te betalen.

Winstbelasting

Ook lijkt de coalitie de vennootschapsbelasting (vpb) voor bedrijven te willen verlagen. Nu betalen bedrijven over de eerste 200.000 euro winst nog 20 procent belasting, en over de winst daarboven 25 procent. Die tarieven zouden kunnen dalen tot respectievelijk 16 en 21 procent.

Dat kost de schatkist een slordige drie miljard euro. In Europa is al decennia sprake van een trend om de vpb te verlagen. Uit angst om minder concurrerend te zijn ten opzichte van andere landen, gaan regeringen mee in deze trend.