Victor Pak

Trumps gelijk: Amerikaanse democratie is beter af zonder TikTok

05 november 2022Leestijd: 3 minuten

Onder Amerikaanse politici wordt TikTok populair. Pijnlijk opportunisme, want zoals juist voormalig president Donald Trump zei, vormt het een bedreiging voor de Amerikaanse democratie. Amerikanen zijn beter af met een verbod van dit platform dat slechts Chinese belangen dient, schrijft Victor Pak.

Victor Pak (1995) is redacteur bij EW. Wekelijks op zaterdag blogt hij over wat er speelt in de Amerikaanse politiek.

Hoe beïnvloedbaar is de Amerikaanse bevolking? Sinds de verkiezingen van 2016 roept die vraag grote zorgen op. Vooral via Facebook probeerden toen Russische geheime diensten presidents-
kandidaat Hillary Clinton zwart te maken en de kiezer richting Donald Trump te sturen. Dankzij het gebrekkige politieke talent van Clinton bleek zo’n campagne achteraf overbodig.

TikTok, digitaal paard van Troje voor Amerikaanse democratie

Inmiddels volgt China het Russische voorbeeld. Ook de Chinezen maken nepaccounts aan op sociale media als Facebook en Twitter. Techbedrijven zoals Facebook’s moederbedrijf Meta waarschuwen voor de gevolgen daarvan. De nepaccounts proberen voorafgaand aan de tussentijdse verkiezingen van komende dinsdag de verdeeldheid in de Verenigde Staten aan te wakkeren en kiezers te ontmoedigen naar de stembus te gaan.

De Chinese campagne laat zien dat autocratische landen geen kans onbenut laten om democratische staten te ondermijnen. Dan is het niet verstandig ze een handje te helpen. Door TikTok te gebruiken, laten Amerikanen het digitale paard van Troje binnen.

TikTok-eigenaar ByteDance verspreidt graag het pro-Chinese verhaal

Het sociale platform, dat bekend werd met danspasjes voor jongeren, is razend populair in de Verenigde Staten. TikTok is meer dan 200 miljoen keer gedownload. 67 procent van de Amerikaanse tieners gebruikt het. Daarmee is het onder dertien- tot
zeventienjarigen het meest geliefde  sociale medium in de Verenigde Staten, op YouTube na.

TikTok is onderdeel van het Chinese techbedrijf ByteDance. Hoeveel invloed de Chinese regering heeft op ByteDance, is onduidelijk, maar het zal niet gering zijn. China liet al zien met de tijdelijke verdwijning van Jack Ma, oprichter van online handelsplatform Alibaba, dat een Chinese onderneming nooit veilig zal zijn voor de grillen van Peking.

Kijk of luister als podcast ook aflevering 4 van EW Zihnigasten, waarin Victor Pak met Zihni Özdil vooruitblikt op de tussentijdse verkiezingen (tekst gaat hieronder verder):

ByteDance probeert geregeld het Amerikaanse publiek te beïnvloeden. Zo werd een nieuwsapp van het bedrijf gebruikt om pro-Chinese informatie te verspreiden onder Amerikaanse gebruikers. Via TikTok krijgt ByteDance talloze Amerikaanse contactgegevens binnen, zoals telefoonnummers, mailadressen en geboortedata.

Aanvankelijk beloofde het bedrijf die informatie veilig buiten China op te slaan, maar nu lijkt het er toch op dat Chinese medewerkers toegang hebben tot die data. Volgens Forbes zou ByteDance via TikTok zelfs de locatie van bepaalde Amerikanen willen volgen.

Trump waarschuwde vergeefs voor gevaren van TikTok

Dat maakt het schrijnend dat steeds meer Amerikaanse politici het platform gebruiken. Bijna 30 procent van de kandidaten voor de Amerikaanse Senaatsverkiezingen van 8 november heeft een account op TikTok. Bij kandidaten voor het Huis van Afgevaardigden is dat één op de vijf. Het getuigt van pijnlijk opportunisme.

Verstandiger was de lijn van ex-president Donald Trump. Hij probeerde ByteDance TikTok te laten verkopen, maar slaagde daar niet in. Onlangs gaf de Democratische senator Mark Warner toe dat Trump gelijk had met zijn strijd tegen TikTok. ‘Als je kinderen op TikTok zitten, is de mogelijkheid van China om ongepaste invloed uit te oefenen een veel grotere uitdaging en een veel directere bedreiging dan een echt gewapend conflict.’

Na de verkiezingen is het te hopen dat Warner kan optrekken met Republikeinse collega’s om de invloed van China in te dammen. Een verkoop van TikTok aan een westerse partij, zoals Trump wilde, zou ideaal zijn. Maar anders moet het ultieme middel van een verbod op tafel komen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.