Victor Pak

Boeit het buitenland Biden nog?

22 mei 2021Leestijd: 3 minuten

Het was een van de pronkstukken van Bidens carrière voor zijn presidentschap: zijn voorzitterschap van de buitenlandcommissie in de Amerikaanse Senaat. Als vooraanstaand lid drukte Biden zijn progressieve stempel op het buitenlandbeleid van de Verenigde Staten. Maar als president heeft Biden voorlopig wat minder interesse voor de wereldpolitiek, schrijft Victor Pak.

Victor Pak (1995) is redacteur bij EW. Wekelijks op zaterdag blogt hij over wat er speelt in de Amerikaanse politiek.

Dolle pret had Joe Biden afgelopen dinsdag 19 mei in Michigan. Hij mocht bij de fabriek van autogigant Ford een testritje maken in de nieuwe elektrische truck van het bedrijf. Pas een dag later werd die onthuld voor het grote publiek. Voor het oog van de pers scheurde Biden weg, en verklapte ook alvast een paar gegevens van de truck.

Liever autoracen dan moeilijke vragen beantwoorden

Goede pr voor Ford en de president. De elektrische truck sluit naadloos aan bij Bidens campagne voor producten die in Amerika tot stand komen. Een journalist die tijdens Bidens proefrit iets durfde te vragen over de beschietingen tussen Israël en Hamas werd direct op haar nummer gezet. ‘Over Israël mag je niks vragen, tenzij je voor de auto komt staan en ik gas mag geven,’ grapte Biden.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Autofanaat Biden, eigenaar van een zeldzame Corvette Sting Ray uit 1967, wilde zijn uitstapje niet laten verstoren. In zijn eerste maanden als president van Amerika richt hij zich vooral op het binnenlandse beleid. Met de ravage die het coronavirus in de Verenigde Staten aanrichtte in zijn achterhoofd is dat niet vreemd, maar de teleurstelling elders in de wereld is groot.

Biden geeft langlopend conflict geen prioriteit

Op het besluit om Amerikaanse soldaten te doen vertrekken uit Afghanistan, coronavaccins niet te delen met andere landen en een protectionistisch handelsbeleid kwam de nodige kritiek. De les die vooral Brussel en Den Haag nog niet voldoende ter harte hebben genomen, is dat de Verenigde Staten een andere koers varen.

Voor menig president was een oplossing bedenken voor Israël en de Palestijnse gebieden de heilige graal van het buitenlandbeleid. Welke president waagde geen poging, om later teleurgesteld af te druipen? Bill Clinton, George W. Bush en Barack Obama probeerden alle drie aan het begin van hun presidentschap er wat van te maken.

Binnenlandse problemen eerst oplossen

Lees ook deze blog van Robbert de Witt over het Gaza-conflict: waarom het veel sterkere Israël nooit kan winnen

In dat proces is stap één vaak het benoemen van een speciale gezant die met iedere belanghebbende een babbeltje gaat maken. Biden zette zo’n stap niet. Hij had nog niet eens een ambassadeur in Israël voorgedragen toen het afvuren van raketten over en weer begon. Daarna stuurde Biden dan eindelijk een afgevaardigde naar de regio. Ook bij de internationale oproep voor een staakt-het-vuren volgde hij andere landen in plaats van het voortouw te nemen.

Bidens focus is gericht op het definitief verslaan van het coronavirus in de Verenigde Staten en herstel van de binnenlandse economie. Hij weet dat tot die tijd er weinig eer en glorie te behalen is aan het oplossen van internationale conflicten.

Pas over enkele weken zal Biden voor het eerst op reis gaan naar het buitenland. Veel later dan zijn voorgangers. Het adagium America First gaat ook op voor de nieuwe president.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.