Robbert de Witt Premium Corner

Bidens plotse toenadering tot Kremlin dient groter doel: China

24 mei 2021Leestijd: 2 minuten

Zijn Amerikaanse verzoenende woorden voor Poetin een teken van slappe knieën?  Waarschijnlijker is dat de regering in Washington al het gedoe van secundair belang snel wil oplossen om zich te kunnen concentreren op het grote buitenlandse probleem van de Verenigde Staten, schrijft Robbert de Witt.

Aanvankelijk werden de Amerika-deskundigen in Moskou en Peking wat nerveus, toen Donald Trump aantrad. Niemand wist immers wat de Amerikaanse president precies zou gaan doen. Onvoorspelbaarheid was een sterk wapen van Trump.

Nord Stream 2: gasruzie nadert kookpuntWaarom is de peperdure gaspijplijn zo’n probleem voor de Amerikanen en veel Europese landen? Waarom houdt Duitsland er toch aan vast? Lees het in dit verhaal

Logisch was het dus dat beide rivalen van de Verenigde Staten Trumps opvolger zouden testen toen hij in januari aantrad. Het zal de Chinezen en Russen niet zijn meegevallen. Biden en zijn ervaren buitenlandminister Antony Blinken maken stevig tempo met het bouwen aan een brede internationale coalitie die de opmars van China kan tegenhouden. Tijdens een confrontatie in Alaska speelden de Chinezen blufpoker, maar lieten Blinken en zijn team niet over zich heen lopen.

Is Poetin een moordenaar?

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.