Robbert de Witt

Nee China, Minneapolis is niet hetzelfde als Hongkong

04 juni 2020Leestijd: 3 minuten

Amerikanen meten met twee maten, menen de Chinezen: president Trump heeft kritiek op het ingrijpen in Hongkong, maar wil zelf het leger inzetten tegen rellende betogers in eigen land. Maar deze vergelijking gaat mank, schrijft Robbert de Witt.

Hua Chunying, de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, had afgelopen weekeinde slechts drie woorden nodig om zijn Amerikaanse collega Morgan Ortagus op haar nummer te zetten: ‘I can’t breathe.’ De laatste woorden van de door een Amerikaanse agent gedode George Floyd.

Robbert de Witt (1978) is Buitenlandredacteur bij Elsevier Weekblad. Hij blogt wekelijks op donderdag over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa.

Op felle toon had het Amerikaanse State Department, bij monde van Ortagus, de Chinese Veiligheidswet veroordeeld, die het mogelijk maakt om het leger van de Volksrepubliek in te zetten tegen burgers van het tot heden vrije Hongkong. ‘Vrijheidslievende mensen in de hele wereld moeten aan de kant staan van de rechtsstaat en de Chinese Communistische Partij ter verantwoording roepen. Die heeft de beloften aan de burgers van Hongkong flagrant gebroken.’

De verantwoordelijken in Minneapolis zijn snel gestraft

Het Chinese antwoord – ‘Ik krijg geen adem’ – is duidelijk: de Amerikanen hebben een dubbele moraal. Want ze hebben kritiek op China, terwijl het land zelf zucht onder buitensporig politieoptreden. De president dreigt zelfs het leger in te zetten tegen de eigen burgers. Dus hoezo moet de Partij in Peking ter verantwoording worden geroepen?

Ook Chinese media verwijten de Amerikanen dat ze meten met twee maten. Sommige gaan nog verder en merken op dat de Verenigde Staten de betogers in Hongkong steunde en zelfs aanmoedigde, terwijl de Chinese regering zich niet bemoeit met de protesten en rellen na de dood van George Floyd.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Lees ook dit stuk uit het weekblad van correspondent Emile Kossen: Hoe staat de Afro-Amerikaanse bevolking ervoor?

Maar de vergelijking gaat volledig mank.

De verantwoordelijken voor de dood van Floyd zijn snel gestraft. Vier agenten zijn ontslagen, de agent die zijn knie in de nek van het slachtoffer plantte en doordrukte tot hij stierf, is aangeklaagd voor doodslag. Geen enkele veiligheidsagent in Hongkong die geweld gebruikte, is ter verantwoording geroepen. Stemmen die oproepen tot een onderzoek naar de misdragingen van agenten in Hongkong hoor je niet.

Zij aan zij met betogers

Sterker, veel Amerikaanse agenten stonden de afgelopen dagen zij aan zij met burgers die demonstreren tegen excessief politiegeweld. In Hongkong is het nog altijd burgers versus de staat, zonder grijstinten.

Blijf in het spannende verkiezingsjaar op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in Washington en de Verenigde Staten:Meld u aan voor onze wekelijkse Amerika-nieuwsbrief>

Voor de media geldt dat evenzeer. In de kranten en op televisie in de Verenigde Staten is ruimte voor elk standpunt. Zoals ook tal van politici, zowel in Washington D.C. als lokaal, kritiek hebben op Trumps intentie om hard in te grijpen.

In China is het koekoek één zang. De Partij en in haar kielzog de Chinese media, bieden ruimte voor slechts één opvatting: de betogers in Hongkong zorgen voor sociale onrust en moeten inbinden.

Langzaam en gepaard met geweldsuitbarstingen

EW-correspondent Emile Kossen liet in dit artikel zien dat het Amerikaanse systeem de afgelopen jaren juist de grieven van zwarte Amerikanen zeer serieus nam en zich aanpaste. Het snelle ingrijpen en de solidariteit van agenten overal  in de Verenigde Staten bewijzen dat ook nu weer.

Zeker, dat gaat langzaam en gepaard met geweldsuitbarstingen. Maar de situatie in China is echt onvergelijkbaar.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.