Robbert de Witt Premium Corner

Ook in de Verenigde Staten zijn Joden blijkbaar niet meer veilig

30 april 2019

Weg van de Holocaust, de raketten in Israël ontvlucht, nu in Amerika de schietpartijen. Echt veilig bestaat niet meer voor Joden, schrijft Robbert de Witt.

Dat er niet heel veel publieke woede of verontwaardiging was over de aanslag van afgelopen zaterdag, is wel begrijpelijk, gezien het relatief lage aantal slachtoffers. De zich ‘white supremacist’ noemende negentienjarige man die zaterdag 27 april in het wilde weg om zich heen schoot in een synagoge in het stadje Poway, Californië, doodde één persoon. Drie andere gelovigen raakten gewond.

Lees ook dit commentaar van Robbert de Witt: Politiek geweld is keerzijde van ‘klimaat van haat’

In het wereldwijd gepleegde extemistische geweld – zie Christchurch, zie Sri Lanka – kun je bijna spreken van een incident. Maar dat is het niet. Exact zes maanden geleden, op 27 oktober, richtte een eveneens extreem-rechtse Amerikaan een bloedbad aan in een synagoge in de stad Pittsburgh, in de staat Pennsylvania. Daarbij vielen elf doden.

Sommige Joden spreken inmiddels van een ‘Europeanisering’ van het Amerikaanse Jodendom. Daarmee bedoelen zij dat zij moeten leren leven met de permanente dreiging van geweld.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.