Biden en Democraten blijven tot verkiezingen bibberen

10 november 2023Leestijd: 3 minuten
Joe Biden spreekt met vakbondsleden uit de autosector. Foto: ANP

Licht neurotisch volgt de Democratische Partij de dagkoersen in de Amerikaanse politiek. De onzekerheid over de presidentiële verkiezingen van 2024 is groot, schrijft Victor Pak. Logisch, want op Jimmy Carter na was er geen president een jaar voor de verkiezingen zo impopulair als Joe Biden.

Over minder dan een jaar gaan de Amerikanen naar de stembus voor de presidentiële verkiezingen. Op dinsdag 5 november 2024 is het zover. Een herhaling van de strijd tussen Republikein Donald Trump en Democraat Joe Biden tekent zich af. De oude stembiljetten van 2020 zouden zo weer kunnen worden gebruikt.

Zo’n herhaling is een nederlaag voor de Amerikaanse politiek. Biden noch Trump is vernieuwend en de heren zijn respectievelijk 80 en 77 jaar oud. Het getuigt van ideëenarmoede en een haast aristocratische manier van denken die in beide partijtoppen de boventoon voert.

Republikeinen kiezen voor verbittering en wrok

Bij de Republikeinen proberen tegenstrevers als Nikki Haley en Ron DeSantis nog een alternatief te bieden voor Trump. Zij vechten om de kruimels. Vicepresident Mike Pence heeft de Republikeinse race zelfs alweer verlaten, nadat zijn kandidatuur maar niet van de grond kwam. Trump heerst. De oud-president kan rekenen op de steun van iets meer dan de helft van de Republikeinse achterban.

Onder zijn aanvoering kiezen de Republikeinen liever voor verbittering en wrok dan voor vernieuwing. Dat ook de Democraten vernieuwing links laten liggen, is verbijsterend.

Biden had een goede overgangspresident kunnen zijn

Biden beloofde als kandidaat en bij zijn aantreden als president rust te brengen en orde te scheppen. Daarin lag een hint verscholen, en wel dat Biden een overgangspresident zou zijn, iemand voor slechts één termijn.

Gezien zijn leeftijd zou dat ook logisch zijn. Bovendien is er bij de Democraten geen gebrek aan alternatieven. In 2020 meldden zich liefst 26 deelnemers bij de voorverkiezingen, die Biden uiteindelijk won. Maar Biden gaat door en dus is er geen arsenaal aan alternatieven.

Bidens impopulariteit maakt Democraten terecht angstig

Alle serieuze kandidaten schikken zich naar de wensen van de partijleider, in de hoop hem in 2028 wél te kunnen opvolgen. Het is een gemiste kans dat politici als Pete Buttigieg en Amy Klobuchar dit keer aan de zijlijn staan. Biden is ongekend impopulair. Van alle naoorlogse presidenten was alleen Jimmy Carter minder geliefd dan Biden op dit punt in het presidentschap.

Mogelijk dient Joe Manchin (76) zich aan als alternatief. De conservatieve Democratische Senator uit West-Virginia wil geen nieuwe termijn in de Senaat. Hij zou een gooi naar het presidentschap overwegen, maar doet dat misschien liever als onafhankelijke kandidaat.

Voor Democraten is het een kwestie van zich vastklampen aan de weinige lichtpuntjes. Zo werd deze week opgelucht ademgehaald na de verkiezingswinst bij lokale verkiezingen. In Kentucky won de Democratische gouverneur de strijd om herverkiezing, Ohio stemde voor het abortusrecht in de Grondwet van de staat, en in Virginia veroverden Democraten een meerderheid in het parlement.

Al maken die overwinningen Biden niet populairder als president. Zo blijft het bibberen voor Democraten tot november 2024 als de Amerikaan weer zijn gang naar de stembus maakt.