Victor Pak

Voetbal verovert de harten van Amerikanen

03 december 2022Leestijd: 3 minuten

Voetbal beleeft een Amerikaanse opmars, schrijft Victor Pak. De Amerikaanse vrouwen domineren de sport en de mannen, die zaterdag de achtste finale op het WK tegen Nederland verloren, streven daar ook naar. Dankzij een crisis bij de traditionele Amerikaanse sporten wordt het voetbal steeds populairder.

Victor Pak (1995) is redacteur bij EW. Wekelijks op zaterdag blogt hij over wat er speelt in de Amerikaanse politiek.

Een bijzondere bezigheid. Dat is de populairste Amerikaanse sport in Europese ogen. Rennen achter een eivormige bal aan, die meestal wordt gegooid en incidenteel ook een schop krijgt. Rugby, maar dan anders, want de spelers zijn stevig ingepakt.

De afstand die de bal nog moet afleggen naar een touchdown wordt bijgehouden in yards, die de meeste Europeanen met met moeite omrekenen naar meters. Het team dat het
beste is in dit spelletje, noemt zich wereldkampioen. Ook al doen er enkel Amerikaanse teams mee aan de competitie.

Zorgen over Amerikaanse sporten nemen toe

Toch probeert American football ook voet aan de grond te krijgen in Europa. De Britse hoofdstad Londen is sinds 2007 een speelstad voor Amerikaanse teams en dit jaar werd er ook in het Duitse München gespeeld.

De uitbreidingssprong is nodig, want in eigen land loopt de animo voor de sport terug. In 2007 gaf 43 procent van de Amerikanen aan American football de leukste sport te vinden. Tien jaar later was dat 37 procent. Ook andere traditioneel geliefde Amerikaanse sporten, zoals honkbal en basketbal, worstelen met hun populariteit.

Bij American football zijn er grote zorgen over de impact van zware klappen op het hoofd voor de spelers. Die klappen leiden tot hersenbeschadigingen. Ouders betwijfelen daarom of het nog wel een geschikte sport is voor hun kind. In het honkbal ruzieden clubs en spelers dit jaar over een collectieve arbeidsovereenkomst. Dat leidde zelfs tot uitstel van de seizoenstart.

Kijkcijfers van Team USA breken records

IJshockey duikelde in het laatste populariteitsonderzoek zelfs onder voetbal. Dat bleek voor zeven procent van de Amerikanen de favoriete sport, en daarmee wist het voor de eerste keer een van de vier grote Amerikaanse sporten te verslaan. Het voetbal is een toegankelijke sport en wordt ook populairder dankzij de komst van veel Latijns-Amerikanen, die de sportcultuur van het thuisland meenemen.

Mede door het WK voetbal neemt de belangstelling voor het spel verder toe. President Joe Biden moedigt het team actief aan tijdens persmomenten. Op televisie scoort de sport ook. De groepswedstrijd van de Amerikanen tegen Engeland brak met ruim twintig miljoen kijkers alle kijkrecords voor  voetbalwedstrijden van Team USA.

De Amerikaanse blik op het van oorsprong Europese spel levert
op sociale media hilarische opmerkingen op. Naast de namenstrijd tussen soccer en football gaat het vooral over de werking van buitenspel en de blessuretijd. Die laatste is weinig meer dan een wilde gok van de scheidsrechter.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Amerikanen organiseren het volgende WK

Of Europese voetbalsnobs over vier jaar nog steeds om de Amerikaanse opmerkingen kunnen lachen, is de vraag. Dit jaar overleefde het Amerikaanse team al de groepsfase van het WK, terwijl Europese grootmachten als Duitsland en België sneuvelden.

In 2026 organiseren de Verenigde Staten zelf het volgende WK, samen met Mexico en Canada. De finale wordt gespeeld in New Jersey, in een stadion dat normaal dienst doet voor American football. De Amerikanen zullen hopen dat hun team
in dat stadion voor de finale mag aantreden. Want ze zijn het voetbal aan het veroveren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.