Verenigde Staten

Trump stemt onder voorbehoud in met voorbereiding machtsoverdracht aan Biden

24 november 2020Leestijd: 3 minuten

De Amerikaanse president Donald Trump aarzelde lang, maar nu is hij bereid de voorbereidingen van de machtsoverdracht aan Joe Biden te beginnen. Via Twitter maakte hij bekend dat hij de speciale commissie daarvoor toestemming geeft. Trump maakte ook direct een voorbehoud: hij geeft niet toe dat hij de verkiezingen heeft verloren.

Afgelopen weekeinde nam de kritiek op Trump toe. Prominente Republikeinen spraken zich uit tegen Trumps verzet om zich bij de verkiezingsuitslag neer te leggen. Zij vrezen de gevolgen als president-elect Joe Biden zich niet goed kan voorbereiden op zijn presidentschap. Zo zou de nationale veiligheid van het land in gevaar kunnen komen.

306 kiesmannen

Daarbij wordt vaak gewezen op een onderzoek naar de aanslagen van 11 september 2001. Daaruit bleek dat het getouwtrek over de verkiezingsuitslag in 2000, tussen George W. Bush en Al Gore, eraan bijdroeg dat Amerika niet goed was voorbereid op de ramp.

Ruim twee weken geleden bleek dat Biden (78) de nieuwe Amerikaanse president zal worden. In verschillende cruciale staten had de Democraat een voorsprong die Trump niet meer kon inlopen. Elke Amerikaanse staat, op twee na, deelt kiesmannen uit aan wie de meeste stemmen krijgt in die staat. Het aantal kiesmannen per staat hangt samen met de omvang van de bevolking van die staat. In totaal zijn er 538 kiesmannen te verdelen, Biden krijgt er vermoedelijk 306.

Trump zet de strijd voort

De campagne van  Donald Trump voert sinds de verkiezingen van 3 november rechtszaken tegen de uitslag en vroeg om hertelling in een aantal staten of lokale districten. Die rechtszaken lopen op niets uit. Steeds meer staten stellen de uitslag definitief vast, waarna de kiesmannen van die staten weten op wie zij gaan stemmen.

Maandag stemde de lokale kiesraad van Michigan in met de verkiezingsuitslag. Ook in Pennsylvania is de uitslag officieel goedgekeurd. Zonder die staten is er voor Trump nauwelijks nog kans om aan te blijven als president. Op 14 december brengen alle 538 kiesmannen officieel hun stem uit.

Op Twitter liet Trump weten dat hij zijn strijd tegen de uitslag niet zal staken. Het inleidende werk met de Democraten is volgens Trump geen beletsel om zijn rechtszaken tegen de verkiezingsuitslag voort te zetten:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De toestemming van de speciale commissie die de machtsoverdracht begeleidt, verlost Biden en zijn campagne van een aantal kopzorgen. Zo mag zijn team nu afspraken maken met kopstukken uit de regering van Trump en overleggen over de machtsoverdracht. Ook krijgen zij geld en kantoorruimte om aan het werk te gaan. Op 20 januari wordt Biden formeel ingezworen als president van de Verenigde Staten.

Biden maakt eerste kabinetsleden bekend

Maandag kondigde Biden de eerste kopstukken van zijn kabinet aan. Daarbij koos hij voor een mix tussen nieuwe mensen en ervaren krachten. In die laatste categorie valt Bidens keuze voor de minister van Financiën. Dat moet Janet Yellen (74) worden, eerder voorzitter van de Federal Reserve (Fed), het Amerikaanse systeem van centrale banken. Yellen zal de eerste vrouw zijn die de functie bekleedt.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken moet worden geleid door Antony Blinken (58). Hij kent Biden al twintig jaar, uit de tijd toen Biden nog Senator was en Blinken hem adviseerde over buitenlands beleid.

De post Binnenlandse Veiligheid gaat naar Alejandro Mayorkas (61), de eerste latino die leiding gaat geven aan het departement dat onder meer verantwoordelijk is voor de uitzetting van illegale immigranten. Mayorkas kwam zelf als eenjarige vluchteling aan in de Verenigde Staten. Alle drie de kopstukken moeten door de Amerikaanse Senaat worden benoemd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.