First lady's Premium Corner

De oma van Amerika: Barbara Bush (1925-2018)

18 april 2018

In de Verenigde Staten wordt zij de ‘politieke matriarch’ genoemd. De dinsdag overleden Barbara Bush was voormalig First Lady én ‘presidentsmoeder’. Veel Amerikanen zagen haar als de oma van het hele land.

Medewerkers van haar echtgenoot, oud-president George H.W. Bush, hebben bekendgemaakt dat Barbara Bush op 92-jarige leeftijd is overleden, nadat haar gezondheid al enige tijd achteruitging. Afgelopen week weigerde ze zich opnieuw te laten opnemen in het ziekenhuis.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Barbara Pierce Bush 1925-2018• Op 8 juni 1925 werd Barbara Pierce geboren in New York City.
• Op 6 januari 1945 trouwde ze met George H.W. Bush. Hiermee waren ze het langst getrouwde presidentiele koppel in de Amerikaanse geschiedenis.
• In 1984 bracht ze, als Second Lady, een kinderboek uit over het leven van de familie Bush. Het verhaal was geschreven vanuit het perspectief van hun toenmalige hond. Millie’s book werd een bestseller.
• In 1994 publiceerde ze het boek Barbara Bush: A Memoir over haar leven als First Lady.
• In 2004 kwam haar tweede autobiografie op de markt: Reflections. Hierin beschreef ze het leven na het Witte Huis en haar ervaringen als moeder van de toenmalige president George W. Bush.

‘Een geweldige First Lady’

Van 1989 tot 1993 was Barbara Bush First Lady in het Witte Huis, naast haar echtgenoot George. Haar zoon George W. Bush, president van 2001 tot 2009, laat in een verklaring weten dat zijn moeder ‘een geweldige First Lady was die haar gelijke niet kende, en een vrouw die liefde, leven en literacy (alfabetisme) bij miljoenen bracht’.

Elsevier Weekblad-correspondent Annemieke Ruggenberg schreef in de speciale editie Het Witte Huis portretten van vier First Lady’s, onder wie Barbara Bush. Lees hieronder haar hele artikel.

VAN KNUFFELOMA TOT CARRIÈREVROUW

Ze worden niet gekozen, hebben geen officiële functie of salaris, maar ze schudden wel dezelfde handen als de president: de first lady’s. Over de nalatenschap van de laatste vier ‘vrouwen van’. Plus: roddels en schandalen.

Barbara Bush – Amerika’s oma

Barbara Bush (1925) wilde naar eigen zeggen alleen met George H.W. trouwen als ze nooit voor publiek hoefde te spreken. Toch gaf ze vooral aan het einde van haar mans termijn geregeld toespraken.

Veel meer dan haar echtgenoot was zij geliefd bij de Amerikanen. Ze had de reputatie van ‘lieve oma’ en daarvan was ze zich bewust.

‘Ik denk dat vrouwen mij leuk vinden omdat ze denken dat ik geen concurrentie ben, maar gewoon aardig,’ zei Barbara eens in een interview.

Volgens journalist Kate Andersen Brower, die een boek schreef over de first lady’s, was zij van alle presidentsvrouwen het meest geliefd bij het personeel. ‘Ze ging heel amicaal en vriendschappelijk met het personeel om. Sommigen hebben nog altijd contact met haar.’

De grootste nalatenschap van Amerika’s oma is de Barbara Bush Foundation for Family Literacy, waarvoor ze nog steeds actief is. Met de komst van grote aantallen Zuid-Amerikaanse immigranten werd ongeletterdheid in de jaren tachtig en negentig een steeds groter probleem in de Verenigde Staten. Barbara’s stichting ondersteunt taalprogramma’s voor jongeren.

Ondanks haar imago van lieve oma, wist de presidentsvrouw wel degelijk hoe ze de pers moest aansturen. Ze regelde bijvoorbeeld een fotograaf die haar met een baby met aids op de foto zette, om zo duidelijk te maken dat de ziekte niet kan worden overgedragen door huidcontact. Het jaar dat zij het Witte Huis betrok, werd de ziekte van Graves bij haar vastgesteld – en later ook bij haar man. Een zeldzaamheid. Nog bijzonderder was het dat ook hun hond Millie dezelfde (niet besmettelijke) ziekte had. Hond Millie is ook de hoofdpersoon in haar boek (Millie’s Book), dat het Witte Huis door de ogen van haar viervoeter beschrijft. De opbrengst van ruim 1 miljoen dollar werd besteed aan – hoe kan het ook anders – taalprogramma’s.

 Michelle Obama – de familievrouw

Wie foto’s van Michelle Obama (1964) googelt, ziet een dansende, springende, hoelahoepende en tuinierende presidentsvrouw die opvallend vaak in tv-programma’s verschijnt. Haar gespierde bovenarmen en haar kleren, die worden omschreven als haute couture meets high street, leverden haar veel media-aandacht op.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.