Noord-Korea

Amerika: Kim Jong-un zat achter enorme WannaCry-aanval in mei

19 december 2017

De regering van de Amerikaanse president Donald Trump beschuldigt Noord-Korea openlijk van de grootschalige cyberaanval met WannaCry in mei van dit jaar. De cyberaanval, die in een paar dagen tijd honderdduizenden computersystemen in 150 landen wist te besmetten, heeft miljarden euro’s gekost.

Thomas Bossert, de veiligheidsadviseur van Trump, beschuldigt Noord-Korea dinsdag in een opiniestuk in The Wall Street Journal officieel van de ‘roekeloze cyberaanval’.

Aanval eiste losgeld in bitcoins

WannaCry is een type ransomware dat bestanden op computers op afstand versleutelt en geld vraagt aan gebruikers om ze te ontgrendelen. Het ‘gijzelt’ dus als een ware een computer, vandaar ook de naam.

Lees meer over Noord-Korea
Het geheime leven van Kim Jong-un

WannaCry wist in een paar dagen tijd honderdduizenden computersystemen in 150 landen te besmetten. De systemen werden vergrendeld en de makers eisten omgerekend enkele honderden euro’s in bitcoins. Pas na betaling van dat losgeld wilden ze de systemen vrijgeven. Het geëiste losgeld was relatief laag. Meestal eisen de makers een veelvoud ervan. In Groot-Brittannië werden meerdere ziekenhuizen getroffen door de aanval. Ook diverse banken en andere bedrijven wereldwijd waren de klos. De software kon worden gestopt toen een Britse onderzoeker een soort ‘uit-knop’ in de code ontdekte.

In oktober uitte de Britse regering al verdenkingen dat Noord-Korea achter de aanval zou zitten. Het Witte Huis komt naar verwachting dinsdag nog met een officiële verklaring om de beschuldiging te herhalen. Noord-Korea heeft betrokkenheid bij de cyberaanval altijd ontkend.

Hackersgroep is werkzaam voor Noord-Korea

De Amerikaanse beschuldiging is volgens Bossert bedoeld om het regime in Noord-Korea verantwoordelijk te stellen voor zijn daden en ‘toekomstige aanvallen moeilijker te maken’.

Een bron binnen de Amerikaanse regering zegt tegen persbureau Reuters dat de regering met een ‘zeer hoge mate van zekerheid’ heeft vastgesteld dat het hackerscollectief Lazarus Group, die werkzaam is voor het regime van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, de aanval met WannaCry heeft uitgevoerd. Diezelfde groep zou ook verantwoordelijk zijn voor de cyberaanval op filmmaatschappij Sony Pictures in 2014, waarbij interne communicatie werd gelekt en documenten werden verwoest. Door die aanval moesten diverse bestuursleden opstappen.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.