Politiek

Is Rex Tillerson volgend slachtoffer van Trump?

02 september 2017

De Amerikaanse president Donald Trump stuurde de ene na de andere vertrouweling de laan uit. Steve Bannon, Sean Spicer, Reince Priebus, Anthony Scaramucci, allen moesten het veld ruimen. Komt minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson daar nu bij?

Volgens een medewerker zou Trump zijn buitenlandminister verwijten ‘totaal establishment’ te zijn op internationaal politiek terrein.

Tillerson zou op zijn beurt tegen Trumps nieuwe stafchef John Kelly hebben geklaagd over de onuitputtelijke stroom controversiële uitspraken van de president, schrijft The Washington Post. Andere personen rond Trump zeggen tegen de Amerikaanse krant dat het een wonder is als Tillerson langer dan een jaar in functie blijft. Eén bron heeft het zelfs over een ontslag dat ‘ophanden is’. Tillersons dagen zijn geteld, klinkt het.

In de ogen van zijn opponenten zal Trump het nooit goed doen, schrijft columnist Derk Jan Eppink. Want wat hij ook zegt, voor de gevestigde media, Democraten en enkele Republikeinen, blundert hij permanent >

Trumps tweets ondermijnen diplomatie

Tillerson, ex-CEO van oliebedrijf Exxon en thans minister van Buitenlandse Zaken, zit niet altijd op één lijn met zijn baas. Dat bleek deze week weer eens, toen hij Trumps omstreden visie op de gebeurtenissen in Charlottesville niet wilde onderschrijven. Beide kanten, zowel extreem-links als extreem-rechts, zijn verantwoordelijk voor het geweld daar, zei de president bijvoorbeeld. ‘Die woorden zijn voor rekening van de president,’ zei Tillerson in een interview met tv-zender Fox News.

De minister van Buitenlandse Zaken probeert de Noord-Koreaanse crisis diplomatiek op te lossen, terwijl Trump deze week zei dat de tijd van praten voorbij is: ‘Alle opties liggen op tafel.’ Volgens de Amerikaanse tv-zender CNN, zeer kritisch op het Witte Huis, zou Tillerson gefrustreerd zijn over onder meer de tweets van Trump, die zijn diplomatie ondermijnen. De topdiplomaat zou zelf overwegen op te stappen. Tillerson ontkent overigens dat de relatie met Trump is bekoeld. ‘Ik blijf zolang de president mij nodig heeft. Mijn verhouding met hem is goed.’

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.