Noord-Korea

Amerika predikt verzoening, Noord-Korea wil betere raketten

23 augustus 2017

De spanningen tussen Noord-Korea en Amerika bereikten de afgelopen weken een climax, maar er klinken intussen, vooral vanuit Washington, verzoenende woorden. Op hetzelfde moment laat Kim Jong-un weten betere raketten te willen bouwen.

De Noord-Koreaanse dictator heeft fabrieken opdracht gegeven betere raketkoppen en motoren te bouwen, melden staatsmedia in het land.

Noord-Korea houdt zich verbaal in

Volgens het staatspersbureau van Noord-Korea KCNA heeft Kim Jong-un zich op werkbezoek laten voorlichten en daarna bevolen raketkoppen en motoren met carbon of carboncomposiet te produceren. Voor het eerst in lange tijd klonken er verder geen provocerende woorden aan het adres van de Verenigde Staten. Ronkende oorlogsretoriek, zo gewoon de afgelopen maanden, bleef achterwege.
Dat betekent nog geen toenadering.

Stuurde Noord-Korea chemische wapens naar Bashar al-Assad? 

De Amerikanen slaan wel een verzoenende toon aan, zij het voorzichtig en aftastend. President Donald Trump, die Kim eerder nog dreigde met ‘vuur en razernij’, sprak tijdens een toespraak in Phoenix vrij positief over Noord-Korea. ‘Ik respecteer het feit dat Kim ons begint te respecteren. Misschien dat daar iets positiefs uitkomt.’ Een week geleden roemde hij het ‘wijze en verstandige‘ Noord-Koreaanse regime.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson sprak gisteren zelfs over mogelijke gesprekken, die zich al in de nabije toekomst zouden kunnen afspelen. Hij zei dat de sancties die de VN-Veiligheidsraad Noord-Korea unaniem heeft opgelegd, effect sorteren. ‘Sindsdien zagen we geen raketlanceringen en provocaties meer van de zijde van Noord-Korea,’ zegt Tillerson. De minister van Buitenlandse Zaken zegt blij te zijn dat Pyongyang zich wat weet te beheersen.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.