Premium Lock Als je toch moet liegen, doe het dan goed

22 februari 2023Leestijd: 4 minuten
Pinokkio. Foto: ANP

Liegen is aangeleerd gedrag, ziet Liesbeth Wytzes. Je wordt niet als leugenaar geboren. Het mag natuurlijk niet, maar altijd eerlijk zijn is erg lastig in het sociale verkeer.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Onze vriendin K. zou voor een speciale gelegenheid vanuit haar verre woonplaats, op een ander continent, naar Nederland komen, en daar hadden we ons allemaal op verheugd. Alleen: ze kwam niet. Het vliegtuig ging niet, en bovendien was ze nog ziek ook.

Twee excuses, dacht ik, dat is samen één leugen. Ik herinnerde me meteen de onnozele smoesjes die we vroeger verzonnen als we weer eens te laat op school kwamen. De brug stond open, mijn band was lek, ik was mijn schooltas vergeten. Wij dachten: stapelen maar met die leugens, dat wordt steeds geloofwaardiger! Maar juist het tegendeel is waar.

Liegen om straf te ontlopen

Liegen is een boeiend fenomeen. Niemand wordt leugenachtig geboren, het is aangeleerd gedrag dat zich pas zo rond het zesde levensjaar begint te manifesteren. Ik deed laatst de test bij een driejarige uit mijn nabije kring. Ik gaf haar, tegen moeders regels in, een koekje en zei nog eens extra dat ze daar niets over mocht ­zeggen. Ze had het koekje nog niet te pakken, of ze rende opgetogen naar haar moeder. ‘Kijk, mama!’ Die liegt nog niet, maar over een paar jaar wel. Liegen heeft ­allerlei goede redenen, vooral dat je straf wilt ontlopen. Naarmate je ouder wordt, word je er steeds bedrevener in, ook al leer je van jongs af aan dat het niet mag. Kijk maar naar Pinokkio en zijn neus die groeit bij elke leugen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.