Hugo Camps Hugo Camps Premium Corner

De Tour 2022 was een ware propagandaslag voor het cyclisme

25 juli 2022Leestijd: 4 minuten

Het Nederlandse wielrennen heeft een kleine geboortegolf nodig, schrijft Hugo Camps. Maar wat een Tour!

De dominantie van Jumbo-Visma in de Tour de France was prehistorisch. De Nederlandse wielerformatie won alle truien: geel, groen, de bollen. Ook nog zes rit­zeges. Een overvloed die we voor het laatst zagen bij Lance Armstrong en het Britse team Sky van Chris Froome. Of nog dieper in de historie, zowaar uit de tijd van Eddy Merckx, die ooit ook alle truien uit de Tour mee naar huis bracht.

Hugo Camps (Molenstede, 1943) schrijft wekelijks een sportcolumn voor weekblad EW.

Jumbo-Visma is het meest professionele team

Smaakmaker Wout van Aert was gepikeerd omdat een onverlaat van het journaille durfde te vragen of Jumbo-Visma clean was. Een terechte vraag na de prijzenregen die het team zich in deze Tour had toegeëigend. Daar was geen greintje sensatiejournalistiek mee gemoeid. Overigens was de voorloper van Jumbo-Visma belast met het dopingspook – zoals bekend een erfzonde in het cyclisme.

De gevoeligheid van Van Aert over vragen naar de cleane status van Jumbo-Visma had iets paniekerigs. Terwijl het succes het gevolg is van wetenschappelijke precisie. En verhevigde materiaalzorg. Alles wordt uitgetest in windtunnels en metingen van aerosensoren en vermogenssensoren. Streng toezicht op voeding en op supplementen is een verhaal apart. Ploegleider Grischa Niermann kan dat haarfijn uitleggen. De animositeit van Wout van Aert over een simpele vraag naar verboden spul was nergens voor nodig. Het is algemeen geweten dat Jumbo-Visma het meest professionele team is.

Wout van Aert de beste renner ter wereld

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.