Hugo Camps Hugo Camps Premium Corner

Rafael Nadal is een ongrijpbare tenniskampioen

07 juni 2022Leestijd: 4 minuten

Wielrenners en voetballers leggen het af tegen Rafael Nadal in professionalisme, schrijft Hugo Camps.

Luttele dagen na zijn verjaardag won de 36-jarige Rafael Nadal voor de veertiende keer Roland Garros. Het was de 22ste grandslamtitel voor de Spanjaard. Die daarmee Novak Djokovic en Roger Federer achter zich laat. In de finale op Court Philippe-Chatrier kwam de gravelkoning geen moment in de problemen.

Hugo Camps (Molenstede, 1943) schrijft wekelijks een sportcolumn voor weekblad EW.

Zijn conditie is fenomenaal, al had hij het hele toernooi last van een voetblessure en pijn aan de ribben. Maar zijn tegenstander was niet bestand tegen de topspinballen van de Spanjaard. Nadal ging los over de forehand van Casper Ruud heen en strafte het tekort aan lengte in de slagen van de Noor genadeloos af. Na zijn zware partijen tegen Djokovic en Alexander Zverev hoefde Nadal in de finale niet meer met de ogen te knipperen.

Op gravel is Nadal de beste van zijn generatie

Rafael Nadal is een ongrijpbare tenniskampioen. Op gravel de beste van zijn generatie. Maar ook de Australian Open won hij dit jaar, en dat was niet op gravel. Nadal was een tijdje geleden terecht de nummer 1 van de wereld. Hij is misschien minder geraffineerd dan Federer, maar hij imponeert des te meer met zijn krachttennis.

Sommige tennisfanaten ergeren zich aan zijn tics. Rafa heeft er een scala van. Maar in zijn geval is het een vorm van kunst. Een amusante afwijking die een nadere studie verdient. Alles raakt hij aan, haren, schouders, wenkbrauwen, zweet op de armen. Anus en scrotum blijven gelukkig onberoerd, zodat hij als een gentleman op de baseline staat. De laatste jaren heeft hij zijn tics nog opgevoerd tot het wezen van zijn spel. Het is niet eens een vertragingsmanoeuvre, het zijn koortsblaren die in zijn handen woekeren. In de almacht van concentratie.

Jonge topsporters krijgen van Nadal al zo’n kwart eeuw les in focus, wilskracht en zelfvertrouwen. Voetballers en wielrenners leggen het tegen hem af in professionalisme en eergevoel. Nadal is een prototype van liefde en weerstand. Tegelijk een Spaanse aristocraat en een working class hero.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Dumoulin kan de belasting van trainingen en wedstrijden niet meer aan

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.