Jeroen Vullings Premium Corner

Literaire jury’s als boekenpolitie

23 mei 2022Leestijd: 5 minuten

Volgens politiek correcte boekbeoordelaars zijn uitgevers niet ‘inclusief’ genoeg. Dat getuigt van een pover begrip van literatuur.

Daar ging juryvoorzitter Ahmed Aboutaleb activistisch los, tijdens de feestelijke avond voor genodigden ter ere van de Libris Literatuur Prijs op 9 mei. Het YouTube-verslag van die literaire avond begon ná zijn reprimande aan uitgevers. Verstandig. De Libris Literatuur Prijs is tenslotte de chicste bekroning onder de commerciële prijzen, heibel is niet de bedoeling.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De jury moet soeverein kunnen wikken en beschikken, in het besef dat welke keuzes ze ook maakt, er altijd kritiek zal zijn. Het is raadzaam geen kijkje te geven in de jurykeuken; voor je het weet wordt dát het verhaal in plaats van de voor zich sprekende finale jurykeuze.

De directieve Aboutaleb besloot anders. Hij vertelde op het podium dat de jury onder zijn voorzitterschap stapeltjes naar herkomst van de auteur maakte. Viel dat even vies tegen, sommige stapeltjes bleven te klein. De oude, witte man domineerde nog steeds in het aanbod, was de suggestie. De aanwezige uitgevers kregen een schrobbering, die misstand moesten ze rechtzetten.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.