Hugo Camps Hugo Camps Premium Corner

Successen van de bende van Jumbo-Visma zijn eerherstel voor de oude Rabobank

19 april 2021

Wout van Aert wist met een millimeterspurt de Amstel Gold Race te winnen. De renners maken er tegenwoordig een vaudeville van kracht en panache van, schrijft Hugo Camps.

Tom Dumoulin stond langs het parcours van de Amstel Gold Race. Vestimentair patent, beetje sexy zelfs. Niet dat in zijn nabijheid grote korrels van geluk neerdwarrelden, maar het was toch leuk om hem weer eens te zien. Tom is uit de Limburgse heuvels gehouwen. Met Spaans bloed. Op zomerdagen begin ik zijn robuuste stijl al een beetje te missen. Iets zegt me dat Dumoulin nog niet verloren is voor Hup Holland Hup.

Hugo Camps schrijft wekelijks een sportcolumn voor weekblad EW. Camps (Molenstede, 1943) schrijft voor EW sinds 1986 en maakte in die hoedanigheid vele markante interviews met topsporters.

Een vaudeville van kracht en panache

Al zal hij ook wel geschrokken zijn van de draconische ontknoping van deze klassieker na meer dan 200 kilometer fietsen met luttele millimeters waarbij een landmeter het verschil met het blote oog niet kon waarnemen. Je zou het kolder kunnen noemen. De Amstel Gold Race was een paternoster van hellingen en versnellingen die de hele rek van het menselijk leven beproeven. Een millimeterspurt is dan tamelijk absurd. Een half wiel is het minste.

De renners maken er tegenwoordig een vaudeville van kracht en panache van. In de Amstel geklopt worden met anderhalve millimeter is bijna obsceen. Kan je dan de arm nog heffen als zegegebaar?

Eerherstel voor de oude Rabobank

De komende weken volgen nog de Ardense klassiekers en dan gaat alle aandacht naar de etappekoersen met de Dauphiné als ultieme Tourtest. Een ander type renner treedt aan, al is dit niet meer zo uitgesproken als werd verwacht. De bende van Jumbo-Visma kan zich op diverse parcoursen uitleven, met Wout van Aert als sprinter en als klimmer. Hij is ongetwijfeld de man van het voorjaar met zegeplaatsen in Tirreno-Adriatico, Gent-Wevelgem en de Amstel Gold Race. Dan ben je wereldtop.

Lees ook van Hugo Camps: Afscheid van de zwaan, Tom Dumoulin

Het is eindelijk ook eerherstel voor de oude Rabobank waar de kiem van het moderne Nederlandse cyclisme werd gelegd en de eerste ontsporingen de wielersport terminaal verdacht maakten. Dan zijn Van Aert en Primoz Roglic koorknapen. Maar de dag komt dat nieuwe dopingschandalen zich zullen aandienen, omdat de mens niets anders te bieden heeft dan de mens.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.