cultuur

Dirigent Frans Brüggen op 79-jarige leeftijd overleden

13 augustus 2014Leestijd: 1 minuut

Dirigent en blokfuitist Frans Brüggen is woensdag in zijn huis in Amsterdam overleden. De 79-jarige musicus was al geruime tijd ziek.

De dood van Brüggen is bekendgemaakt door het Orkest van de 18e Eeuw, het orkest dat hij lange tijd leidde.

Authentiek

Hij begon zijn loopbaan als fluitist. Hij trad op als solist en in ensembles. In de jaren zestig en zeventig speelde hij een grote rol bij de ontwikkeling van de blokfluitmuziek.

Maar Brüggen vergaarde nadien vooral roem als oprichter van het Orkest van de 18e Eeuw. Dat richtte hij samen met musicoloog Sieuwert Verster in 1981 op. Het Nederlandse orkest is gespecialiseerd in muziek uit de 18e en vroege 19e eeuw. Met het orkest speelde Brüggen werken van onder anderen Mozart, Beethoven, Schubert, Mendelssohn, Purcell en Chopin.

De musici spelen op authentieke instrumenten of kopieën daarvan. In 2010 kreeg hij uit handen van toenmalig koningin Beatrix in Paleis Huis ten Bosch de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap in de Huisorde van Orde.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.