cultuur

‘Logo’s publieke omroep laten brandmerk achter op tv-toestel’

15 juli 2014Leestijd: 1 minuut

De gekleurde logo’s van Nederland 1, 2 en 3 kunnen permanent op televisieschermen achterblijven als de televisie te lang aan blijft. Vooral bij plasmatelevisies zouden logo’s van de publieke netten in het scherm branden.

Dat meldt het AD aan de hand van een interne memo van Frans Klein, directeur van de publieke omroep.

Bij logo’s van de verschillende omroepen, zoals AVRO, TROS en KRO zou er geen risico zijn. Ook het logo van kinderblok Zapp kan in het scherm branden doordat het langere tijd in beeld is.

Geen schadeclaims

Klein reageert in het AD dat er voor zover hij weet geen schadeclaims zijn ingediend bij de publieke omroep. Zijn suggestie is om de felgekleurde logo’s na het begin van een programma in transparant wit te laten overgaan.

Hij noemt de naamsverandering die per 19 augustus ingaat een logisch moment om dit idee door te voeren.

Vooral oudere schermen

Hoogleraar plasmafysica aan de Technische Universiteit Eindhoven Gerrit Kroesen zegt dat nieuwere plasmatoestellen meestal geen last hebben van inbranden.

Vooral bij oudere schermen kan het gebeuren dat logo’s worden vereeuwigd op het scherm. Ook hebben nieuwe televisies vaker LCD-schermen die niet met dit probleem kampen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.