cultuur

OM vervolgt verkoper Mein Kampf, boek van Adolf Hitler

20 juni 2014Leestijd: 2 minuten

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat over tot vervolging van de eigenaar van een Amsterdamse galerie die ‘Mein Kampf’, het boek van Adolf Hitler, verkoopt. Wat is de reden voor deze stap van het OM?

Het boek, waarin de Duitse dictator zijn politieke ideeën opschreef, bevat volgens het OM uitlatingen die beledigend zijn voor Joden. Bovendien zet het schrift volgens het OM aan tot haat, discriminatie en gewelddadig optreden tegen Joden. Daarom is het verboden om in Nederland het boek te verspreiden.

Historisch materiaal

Rechercheurs kwamen vrijdag de galerie aan het Singel binnen om een dagvaarding af te leveren bij Michiel van Eyck, de galeriehouder. Die vroegen daarna waar het bewuste boek precies stond en namen het in beslag. ‘Een inval was het nauwelijks te noemen,’ zegt Van Eyck, die het niet eens is met de beschuldigingen van justitie. Het OM verwijt Van Eyck dat hij met de verkoop van het boek geen voorlichting over discriminatie of feitelijke informatie heeft willen geven.

Mein Kampf is wat hem betreft historisch materiaal. ‘Ik vind principieel dat dit moet kunnen. De wet moet aangepast en ik ga door tot de rechter,’ zegt hij.

Aangifte

De politie verhoorde de galeriehouder al in januari, nadat Federatief Joods Nederlands bij monde van voorzitter Herman Loonstein aangifte had gedaan. Sinds in de media bekend werd dat Van Eyck het boek te koop aanbiedt, is de belangstelling voor het boek toegenomen. Hij heeft meer exemplaren verkocht dan toen hij het boek nog in stilte verhandelde.

Mein Kampf is overigens ook gewoon te downloaden op internet. De galeriehouder verkoopt naast exemplaren van het boek van Hitler ook stalinistische en maoïstische boeken en beelden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.