cultuur

RTL-baas Erland Galjaard heeft genoeg van kritiek

26 mei 2014Leestijd: 2 minuten

RTL-topman Erland Galjaard is de kritiek op het programma ‘Project P: stop het pesten’ meer dan zat. Hij maakt zich vooral zorgen om ‘de grotere tendens’ achter de kritiek.

Volgens programmadirecteur Galjaard kan alles wat RTL maakt op een ‘ongelofelijke dosis wantrouwen’ rekenen. ‘Nog voordat er 1 minuut in beeld is uitgezonden, schreeuwen zogenaamde deskundigen moord en brand,’ zegt Galjaard maandag in het AD.

Sfeer

Galjaard zegt dat er vaker kritiek is op de hulpprogramma’s van RTL zoals Obese of Uitstel van executie. ‘De hele sfeer is constant: wij verdienen over de rug van die mensen. Zo is het niet. Wij lezen gewoon de krant, kijken wat er gebeurt in de wereld.’

RTL maakt de hulpprogramma’s naast entertainmentprogramma’s zoals Ik hou van Holland. In de hulpprogramma’s kan de camera ‘een breekijzer’ zijn, zegt Galjaard. Het gaat niet alleen om de kijkcijfers, ook om de maatschappelijke problemen.

Galjaard wijst naar de publieke omroep, die ook hulpprogramma’s maakt waar volgens de RTL-baas niemand over valt. ‘Bij Uit de kast worden ouders nota bene onder valse voorwendselen gefilmd en dan zegt zoonlief: “mam, pap, ik ben homo”. Als wij dat zouden doen, roept iedereen “exploitatie!”‘

Privacy

Eerder deze maand oordeelde de rechtbank in Lelystad dat RTL een aflevering van het programma Project P niet mag uitzenden. Het Einstein Lyceum spande een kort geding aan tegen RTL omdat de privacy van de leerlingen zou zijn geschonden, toen zij met een geheime camera werden gefilmd.

Het gaat om kinderen tussen de elf en dertien jaar en zij kunnen volgens de rechtbank niet goed beoordelen of ze wel op televisie willen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.