cultuur

Verwarring over opbrengst Koningslied voor Oranje Fonds

23 april 2014Leestijd: 2 minuten

Vorig jaar rond deze tijd viel heel Nederland over het Koningslied dat was gemaakt voor de Inhuldiging van Willem-Alexander. De opbrengsten van het lied waren bestemd voor het Oranje Fonds. Hoeveel is er overgemaakt?

De publieke omroep trok 150.000 euro uit voor de productie van het veelbesproken lied, terwijl het lied uiteindelijk nog geen 48.000 euro heeft opgeleverd, meldt weekblad Elsevier.

Kaartverkoop

Het Koningslied werd gezongen in De Ahoy en de opbrengst van de kaartverkoop is overgemaakt aan het Oranje Fonds. Het fonds heeft 32.305 euro van de kaartverkoop van Ahoy ontvangen en 15.530 euro van platenmaatschappij Universal.

Ter vergelijking: de in 2004 opgenomen single Als je iets kan doen van Artiesten voor Azië leverde bijna 500.000 euro op voor giro 555.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Auteurs

Naast verkoopopbrengst van het lied (15.530 euro) zijn er nog auteursgelden die via Buma/Stemra worden overgemaakt aan de auteurs van het nummer. Buma/Stemra keert altijd een jaar later geld uit voor het draaien en de verkoop van de plaat.

Worden de auteursgelden ook overgemaakt aan het Oranje Fonds? Dat is nog maar de vraag. Het is onduidelijk hoeveel de auteurs precies krijgen voor hun deelname aan het Koningslied. Er zijn ongeveer tien rechthebbenden die het geld zouden moeten overmaken.

John Ewbank, componist van het bekritiseerde Koningslied, zegt dat hij het geld zal overmaken aan het Oranje Fonds. Onduidelijk is of iedereen dat zal doen. Marc Slok, manager van Lange Frans: ‘Ik heb geen idee of hij het overmaakt. Geeft iedereen hier antwoord op?’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.