cultuur

Paus Franciscus vraagt om vergeving seksueel misbruik

11 april 2014Leestijd: 2 minuten

Paus Franciscus heeft om vergeving gevraagd voor de schade die sommige priesters hebben aangericht door het seksueel misbruik van kinderen. Volgens de paus is er sprake van ‘morele beschadiging’.

De paus deed zijn uitspraak op Radio Vaticaan. ‘Ik voel me gedwongen het persoonlijk op me te nemen om vergiffenis te vragen voor de schade die sommige priesters hebben aangericht door kinderen seksueel te misbruiken.’

Rapport

Dit is de meest verregaande uitspraak die paus Franciscus over het onderwerp heeft gedaan. Paus Franciscus zegt dat hij geen stap terug wil doen wat betreft het bestrijden van dit probleem. ‘We moeten sterker zijn.’

Vorige maand verdedigde de paus de Rooms-Katholieke Kerk nog door te zeggen dat de kerk er alles aan doet om misbruik door priesters aan te pakken. ‘Niemand heeft meer gedaan om seksueel misbruik te bestrijden. Toch is de kerk de enige die wordt aangevallen.’

Hij reageerde daarmee onder meer op een rapport van de Verenigde Naties. Het beleid van het Vaticaan maakte het mogelijk dat priester tienduizenden kinderen konden misbruiken en verkrachten, oordeelde de Commissie voor de Rechten van het Kind.

Misdrijf

Paus Franciscus deed zijn uitspraken vrijdag tijdens een ontmoeting met de International Catholic Child Bureau.

Vorig jaar verscherpte het Vaticaan wetgeving over seksueel misbruik van kinderen. Het seksueel misbruik van kinderen is sindsdien een apart misdrijf in het wetboek van strafrecht van het Vaticaan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.