cultuur

Wereldberoemde flamenco-gitarist Paco de Lucía (66) overleden

26 februari 2014Leestijd: 2 minuten

De internationaal vermaarde Spaanse gitarist en componist van flamencomuziek Paco de Lucía is in Mexico overleden. De Lucía voelde zich op het strand van Cancun plotseling onwel en overleed onderweg naar het ziekenhuis.

Dat melden bronnen rond de muzikant aan de Spaanse krant El País.

Hartfalen

De Lucía was dinsdag met zijn kinderen op het strand van de Mexicaanse badplaats Cancún waar hij een huis had. Omdat hij zich plotseling niet lekker voelde, werd de 66-jarige muzikant naar het ziekenhuis gebracht.

Bij aankomst bleek hij al te zijn overleden. Vermoedelijk is een hartinfarct de Spanjaard fataal geworden. Het lichaam van De Lucía zal woensdag of donderdag worden gerepatrieerd.

Toqueador

Paco de Lucía, in 1947 geboren als Francisco Sánchez Gómez, wordt gezien als één van de beste ‘toqueadores’ ter wereld.

Met zijn flamenco-stijl heeft hij samen met zanger Camarón de la Isla een nieuw genre (Flamenco Nuevo) neergezet dat internationaal veel navolging heeft gekregen.

Muzikantenfamilie

De Lucía komt uit een echte muzikantenfamilie uit het Zuid-Spaanse Algeciras. Op zijn vijfde begon hij met gitaarspelen onder begeleiding van zijn vader en oudere broer die beiden professioneel flamencogitaristen waren.

Als elfjarige jongen trad Paco voor het eerst op, waarna een lange en zeer succesvolle carrière zou volgen. De tien elpees die Paco samen met Camarón de la Isla opnam, worden door veel flamencoliefhebbers stuk voor stuk beschouwd als meesterwerken.

Internationaal succes

Door in 1976 de rumba ‘Entre Dos Aguas’ op te nemen, maakte hij zich bij veel ‘aficionados’ niet populair, maar de single verscheen wereldwijd in de top-20 en betekende de internationale doorbraak voor De Lucía.

De afgelopen 24 jaar nam Paco maar liefst 27 albums op, zowel solo als met andere muzikanten. Paco werd wereldwijd gelauwerd met vele muziekprijzen. Zijn muziek wordt ook veel gebruikt in films. Voor Woody Allen’s Vicky Christina Barcelona schreef De Lucía de soundtrack.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.