cultuur

Den Haag gaat definitief door met omstreden nieuwbouw Spuiforum

01 november 2013Leestijd: 1 minuut

Den Haag laat definitief de omstreden nieuwbouw van ‘cultuurpaleis’ Spuiforum doorgaan. Een meerderheid van de Haagse gemeenteraad stemde vannacht in met de bouw.

Verantwoordelijk wethouder Marnix Norder (PvdA) overleefde een motie van wantrouwen die door alle elf oppositiepartijen werd ingediend, meldt Den Haag FM.

Verdeeldheid

De oppositie van Den Haag was erg kritisch over de plannen. Ook binnen de coalitie zorgde de kwestie voor verdeeldheid.

PvdA’er Mustafa Okcuoglu keerde zijn partij daarom in de zomer de rug toe vanwege de kwestie, en ook afgelopen nacht was zijn oude partij nog verdeeld. Het PvdA-raadslid Gerard Verspuij stemde als enige sociaal-democraat tegen.

2018

De rest van de PvdA, VVD, CDA en D66 stemden in met de uitgave van 181 miljoen euro aan het nieuwe theater op het Spuiplein, waarvoor de Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater moeten worden gesloopt. In 2018 wil de gemeente Den Haag het omstreden ‘Cultuurpaleis’ afhebben en moeten het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium er onderdak krijgen.

De cijfers verschillen, maar uit verschillende onderzoeken blijkt dat 69 tot 75 procent van de Haagse bevolking helemaal niet zit te wachten op een cultuurpaleis. Uit onderzoek van de Haagse Stadspartij blijkt dat de kosten van de nieuwbouw wel eens flink zouden kunnen tegenvallen: in het ergste geval kost het uiteindelijk 243 miljoen euro.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.