cultuur

Publieke omroep gaat door met actiespotjes ondanks kritiek VVD

01 oktober 2013Leestijd: 1 minuut

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) gaat door met het uitzenden van spotjes waarin zij oproept te demonstreren tegen de bezuinigingen op het omroepbestel. NPO-bestuursvoorzitter Henk Hagoort trekt zich niets aan van de kritiek van de VVD.

Dat zei Hagoort dinsdag bij de KRO op Radio 1. In de spotjes roept de NPO kijkers en luisteraars op een petitie te tekenen tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet.

Geld

VVD-Kamerlid Matthijs Huizing stelde dinsdag vragen over dit onderwerp aan staatssecretaris Sander Dekker (VVD, Media). Volgens Huizing maakt de publieke omroep oneigenlijk gebruik van publiek geld.

In reactie op de vragen zei Dekker tijdens het wekelijkse vragenuurtje dat de publieke omroep vrij is in het maken van haar programma’s. Daarom ‘kan en wil’ de staatssecretaris niet ingrijpen.

Voetbal

Huizing zegt dat er feitelijke onjuistheden worden verkondigd in de spotjes. ‘Het lijkt nu net alsof Studio Sport gaat verdwijnen als er wordt bezuinigd. Terwijl dat een keuze van de omroepen zou zijn en van niemand anders.’

Volgens Hagoort is dat een woordenspel van Huizing. ‘Studio Sport met korfbal is er vast nog wel over enkele jaren, maar Studio Sport met eredivisie voetbal niet meer. Dat kunnen we niet meer betalen met deze bezuinigingen.’

Het kabinet bezuinigt de komende jaren zo’n 300 miljoen euro op het publieke bestel. Uit een onderzoek op verzoek van Dekker blijkt dat de publieke omroep bezuinigingen deels kan opvangen, door meer reclames uit te zenden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.