cultuur

Prinsjesrede 2013: ‘Praat Nederland uit de economische put!’

11 september 2013Leestijd: 3 minuten

De jury van Prinsjesrede nomineert Hanneke Kulik, Maarten Foekens en Michel Reinders voor de Prinsjesrede 2013. Op maandag 16 september vanaf 16.15 uur maakt de jury, waarin onder anderen Ton Heerts, Luuk van Middelaar en Peter van Uhm zitten, in het Haagse perscentrum Nieuwspoort de winnaar bekend.

Prinsjesrede maakt deel uit van het Prinsjesfestival. Prinsjesfestival viert het feest van de democratie en omlijst dit jaar voor het eerst Prinsjesdag met een inhoudelijk en feestelijk programma.

Twee van de drie genomineerden voor de Prinsjesrede 2013 zijn werkzaam voor de minister van Financiën. Dit uitzonderlijke gegeven moet veel vertrouwen geven in een krachtig en spoedig herstel van de Nederlandse economie.

Tekstschrijvers uit heel Nederland is gevraagd een toespraak te schrijven voor de minister-president, een ondernemer of een werknemer die Nederland uit de put praten. De jury van de Prinsjesrede, die bestaat uit Bob Hiensch, Ton Heerts, Bert Kreemers (secretaris), Luuk van Middelaar, René van Rijckevorsel, Karel Smeekes, Rezy Schumacher, Peter van Uhm en Wim Willems, beoordeelde twaalf inzendingen.

Knalharde, luide boodschap

De strijd met als thema Praat Nederland uit de (economische) put! gaat tussen drie genomineerden. Maarten Foekens voert als enige van de genomineerden de minister-president op het toneel. In zijn toespraak bespeelt de spreker zijn gehoor met een knalharde en luide boodschap. Hij schopt heilige huisjes om en wil voor zijn hervormingen een nieuw mandaat van de kiezers. Als het aan deze medewerker van de CDA-fractie in de Haagse gemeenteraad ligt, komen er verkiezingen aan.

Hanneke Kulik is werkzaam op het ministerie van Financiën. Ze kruipt in de huid van een vrouwelijke ondernemer die drie mensen met een uiteenlopende, voor Nederlandse begrippen niet-alledaagse achtergrond aanneemt en met hen aan de slag gaat om Nederland uit de put te krijgen.

Net als de vorige genomineerde werkt Michel Reinders op het ministerie van Financiën. Zijn toespraak komt uit de mond van een jonge ondernemer die een persoonlijke toonzetting weet te combineren met algemene kennis die de toehoorder een inhoudelijk rijk mens maakt.

Nationale Toneel

De acteurs Anniek Pheiffer, Mark Rietman, Jaap Spijkers en Pieter de Sman van het Nationale Toneel staan klaar om de drie genomineerde toespraken in Nieuwspoort voor te dragen. De Maastrichtse ondernemer Karel Smeekes zegt op dezelfde bijeenkomst politiek Den Haag wat hem op het hart ligt in de economische crisis van dit moment. De jury maakt dan de winnaar bekend van Prinsjesrede 2013. Weekblad Elsevier publiceert de winnende Prinsjesrede. Bovendien brengt Jappe Claes van Nationale Toneel de beroemde lijkrede van Marcus Antonius bij het lijk van Caesar uit ‘Julius Caesar’ van Shakespeare.

De hofstad beleeft dit jaar een bijzondere Prinsjesdag: voor het eerst gaat koning Willem-Alexander op de derde dinsdag van september in de Gouden Koets naar de Ridderzaal om de Troonrede uit te spreken. Het centrale thema van Prinsjesfestival 2013 is: wisseling en wisselwerking van generaties. Van zondag 15 tot en met dinsdag 17 september biedt het festival een programma vol kleinschalige activiteiten: Prinsjesdichter, PrinsjesHatwalk, Prinsjesconcert, Prinsjesdiner, Prinsjesprijs, Prinsjeslezing, Prinsjesdebat, Prinsjesrede, Prinsjesboekenprijs, Prinsjescabaret en Prinsjesborrel. Zie voor informatie en aanmelding de website: www.prinsjesfestival.nl

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.