cultuur

Ontroerend afscheid Elsevier-columnist Johannes van Dam

26 september 2013Leestijd: 2 minuten

In Amsterdam is donderdag afscheid genomen van culinair journalist en Elsevier-columnist Johannes van Dam. Ruim tweehonderd fans bewezen Van Dam de laatste eer in de Oude Lutherse Kerk.

Na de publieke herdenking had een besloten afscheidsceremonie plaats voor ongeveer 160 genodigden.

Ontroerend

Hier spraken onder anderen uitgever Vic van de Reijt (Nijgh & Van Ditmar), Parool-hoofdredacteur Barbara van Beukering, Garrelt Verhoeven (hoofdconservator Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam), Louise Fresco (hoogleraar Universiteit van Amsterdam) en kok Robert Kranenborg over Van Dams leven en werk.

Elsevier-hoofdredacteur Arendo Joustra: ‘Van Dams lievelingsmuziek, opera, werd live gespeeld en dat maakte de bijeenkomst extra ontroerend. Ook door het besef dat een man met zijn kennis van zaken niet makkelijk kan worden vervangen.’

Culinair journalist

In 1986 begon Johannes van Dam als culinair journalist te schrijven voor weekblad Elsevier.

Van Dam werd in 1989 ook de culinair recensent van Het Parool en hij schreef enige tijd voor de Vlaamse krant De Morgen. In november 2005 presenteerde Van Dam De Dikke Van Dam, een boek gebaseerd op zijn artikelen over eten.

Ter ere van zijn 25-jarige jubileum bundelde weekblad Elsevier een selectie van de beste artikelen van Van Dam onder de titel Gastronomie – De beste stukken uit Elsevier.

Van Dam overleed vorige week woensdag kort nadat hij had besloten niet verder behandeld te willen worden. Hij leed al langer aan suikerziekte en had last van hart en nieren. Van Dam is 66 jaar geworden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.