cultuur

Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa in 2018

06 september 2013Leestijd: 1 minuut

Leeuwarden mag in 2018 de titel Europese Hoofdstad van Europa dragen. De hoofdstad van Friesland moet de titel wel delen met de Maltese hoofdstad Valletta.

Dat heeft de Europese Commissie voor Cultuur bekendgemaakt.

Naast Leeuwarden waren ook Maastricht en Eindhoven in de race voor de Europese titel. Eerder vielen Den Haag en Utrecht al af.

Op de kaart

Dat de twee Europese hoofdsteden in 2018 sowieso in Nederland en in Malta zouden liggen, was eerder al bepaald. Een 13-koppige jury heeft nu besloten dat de titel naar de Friezen gaat.

De prijs is vooral bedoeld om steden een kans te geven zichzelf cultureel op de kaart te zetten. De Friesche hoofdstad is vooral een zakelijk en financiëel centrum in het noorden van het land en staat in Nederland niet bekend om haar hoogstaande cultuur.

Rijke geschiedenis

Toch heeft de stad een rijke geschiedenis die terugvoert naar de Romeinse tijd toen de stad veel handelscontacten onderhield vanwege haar strategische ligging aan zee. De stad heeft een historisch centrum en mag zich met 617 rijksmonumenten in de top 15 van Nederlandse monumentengemeenten scharen.

Ook op sportief vlak doet Ljouwert het niet onaardig. De plaatselijke Cambuur is tegenwoordig weer in de hoogste voetbaldivisie te vinden en bezit daar de dertiende plaats op de ranglijst.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.