cultuur

Elf dans-, theater- en muziekgroepen door bezuinigingen gestopt

12 september 2013Leestijd: 1 minuut

Van de ruim 130 cultuurgezelschappen die geen of veel minder subsidie ontvangen dan voorheen, zijn er slechts elf gestopt. Ongeveer twintig groepen hebben nieuwe geldschieters gevonden door particulieren of bedrijven te benaderen.

Dat schrijft NRC Handelsblad op basis van een onderzoek onder 102 gezelschappen.

Effecten

Nog eens vijf gezelschappen overwegen nog of ze doorgaan. Bij 39 groepen is bezuinigd door werknemers te ontslaan.

De meeste cultuurgezelschappen geven aan het begrotingsgat dat door het wegvallen van de subsidies is ontslaan, op te lossen door acteurs en musici minder salaris te betalen. Daarnaast ontwikkelen ze minder voorstellingen en kiezen in plaats daarvoor vaker voor reprises.

Ook de theaters zijn voor een veiliger programmering gegaan. De groepen merken dat veel ervan alleen voorstellingen willen programmeren die een groot publiek aanspreken.

Fonds Podiumkunsten

Het vorige kabinet bezuinigde op de podiumkunsten door het aantal grote orkesten, dans- en theatergezelschappen dat langdurige ondersteuning krijgt, te beperken tot 33. De overgebleven groepen kunnen via het Fonds Podiumkunsten meedingen voor subsidies à 20 miljoen euro per jaar, 40 procent minder dan voorheen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.